HemNyheterHalvledareSamsung siktar på jättekliv till NAND på över 400 lager

Samsung siktar på jättekliv till NAND på över 400 lager

I jakten på ledartröjan väntas minnesjätten sikta på att gå från 290 till minst 430 så snart som nästa år.

Samsung sjösatte nyligen nionde generationens NAND-kretsar med 280 lager, där fler lager innebär högre lagringsdensitet. Traditionellt har minnestillverkarna ökat antalet lager med maximalt runt 40–50 stycken per generation, men nu rapporterar Digitimes med hänvisning till sydkoreanska Business Post att Samsung dömt ut mindre ökningar för att istället satsa på över 400 lager som nästa anhalt.

I ett försök att återta en regelrätt tillverkningsteknisk ledning, inte bara en volymproduktionsmässig sådan, uppges Samsung vara på jakt efter att skapa vad de kallar ett ”super-leading gap” med tionde generationens NAND-kretsar. Rapporter talar om att massproduktion på omkring 430–480 lager ska inledas redan år 2025 – något som ska möjliggöras genom en tredje stapel (eng. stack) celler med upp till de 160 stycken, som Samsung redan kan kapsla i dagens lösningar med två stacks per krets.

Samsung ser däremot inte ut att bli först ut med kommersiell produktion av NAND-kretsar med tre staplar av celler per krets. Både Micron och SK Hynix väntas inleda produktion av NAND enligt receptet triple stack tidigt under 2025, där SK Hynix siktar på 321 lager. Intressant nog väntas SK Hynix på längre sikt röra sig tillbaka till kretsar med dubbla staplar, eller rentav ensamma staplar, för dess NAND-kretsar bortom 400 lager, enligt Trendforce och The Elec.

Efterfrågan på högpresterande NAND-kretsar med hög densitet väntas öka de kommande åren i takt med att AI utvecklas. Där Samsung blivit akterseglade av landsmännen tillika närmsta konkurrenten SK Hynix gällande HBM-kretsar för AI-beräkningskort, ser Samsung nu alltså ut att satsa stenhårt på att återta en ohotad ledarposition på minnesmarknaden i åtminstone NAND-segmentet.

Huruvida Samsung lyckas återstår att se – klart står i alla fall att bolaget har hårdare konkurrens på minnesmarknaden idag än någonsin tidigare. Förutom reella framsteg från SK Hynix och Micron står den kinesiska staten också redo att hälla än mer pengar på sitt inhemska NAND-hopp YMTC. Samsungs största hinder är däremot inte nödvändigtvis något av sagda bolag utan bolaget självt – bolagets iver att ständigt vara störst, bäst och först har inte tjänat det särskilt väl de senaste åren.

KällaDigitimes
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också