HemNyheterTillverkningSamsung skjuter på 2 nanometer i Texas

Samsung skjuter på 2 nanometer i Texas

Den sydkoreanska kontraktstillverkaren drar fötterna efter sig gällande slutligt beslut om tillverkning av nästa generations kretsar i USA.

Samsung blev under april månad mottagare till en ansenlig summa statliga stöd från USA för att stärka sin närvaro i Taylor, Texas. Med hjälp av 6,4 miljarder USD i Chips Act-pengar var tanken att de totala investeringarna skulle öka från tidigare aviserade 25 miljarder dollar till 45 miljarder, där den kanske största nyheten var att Samsung tänkte konkurrera med TSMC gällande spjutspetstillverkning i USA med 2 nanometer på sikt.

Nu rapporterar sydkoreanska ETnews att tillverkningen på 2 nanometer i Texas för Samsungs del inte alls är spikad – och att ett slutgiltigt beslut väntas först under 2024 års tredje kvartal. Bolagets planer om tillverkning på 4 nanometer i USA står dock fast, där produktionsstart väntas i slutet av 2024. Samsungs mest avancerade tillverkningsteknik, i dagsläget 3 nanometer, huseras alltjämt på hemmaplan i Sydkorea.

Vad som är än mer intressant med Samsungs uppskjutna planer är att ETnews och Tom’s Hardware talar om att det i praktiken handlar om att bolaget skjutit upp leveranser av utrustning till de nya faciliteterna. Det i sin tur antyder att Samsung vid ett tidigare tillfälle bokat utrustning från leverantörer likt ASML och Applied Materials, för att på senare tid ha fått kalla fötter – Chips Act-stöd och lånegarantier till trots.

Exakt vad som blir av satsningarna i Texas återstår att se, men klart är att Samsung ämnar att knäppa TSMC på näsan gällande produktionsstart av avancerad kontraktstillverkning i USA. Vidare väntas Samsung också presentera nyheter om sin 2-nanometersprocess vid namn SF2 inom kort – Semi14 får med andra ord att återkomma i ämnet.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också