HemNyheterHårdvaraSamsung släpper första produkt på 3 nanometer – efter två år

Samsung släpper första produkt på 3 nanometer – efter två år

Hela två år efter "lanseringen" av 3 nanometer har Samsung självförtroende nog att lansera en produkt tillverkad på den egna tekniken.

Sommaren 2022 gjorde Samsung ett stort nummer av att de var först i världen med att introducera en tillverkningsteknik i 3-nanometersklassen. Huruvida det var en regelrätt lansering gick dock att ifrågasätta – IP-block från tredjepart lös med sin frånvaro och rapporter om katastrofalt dålig yield duggade tätt och gör det än idag, två år senare. De var i alla fall först på pappret.

Kanske mest anmärkningsvärt är att produkter från Samsung själva tillverkade på tekniken lyst med sin frånvaro, men det blir det nu ändring på. Bolaget offentliggör nämligen Exynos W1000, en systemkrets (SoC) tillverkad på 3-nanometerstekniken, som ska ta plats i smarta klockor och andra liknande pråliga konsumentenheter.

Bolagets första kommersiella krets på 3 nanometer sällskapas av avancerade paketeringstekniker i form av Fan-Out Panel-Level Packaging (FOPLP) och Embedded Packing on Package (ePOP). FOPLP används för att möjliggöra en mindre formfaktor och förbättra värmeledningsförmågan, medan ePOP gör det möjligt att stapla DRAM av typen LPDDR5 och NAND-lagring på 32 GB ovanpå själva beräkningskretsen. Den 3D-staplade tingesten är placerad på ett System in Package-substrat (SiP), som även huserar PMIC-chipet (strömregulatorer, eng. Power Management Integrated Circuit).

Samsung talar samtidigt om betydande förbättringar med Exynos W1000 jämfört med föregångaren Exynos W930 som tillverkas på 5 nanometer. Användningen av flera avancerade paketeringstekniker och 3 nanometer ska resultera i 240 procent högre enkeltrådad prestanda och 270 procent högre flertrådad prestanda, vilket uppges ge en märkbart rappare upplevelse där exempelvis applikationer startar upp till 170 procent snabbare. En annan nämnvärd finess är ett integrerat 4G/LTE-modem, som möjliggör användning av klockans online-funktioner även när telefonen inte är med – exempelvis på löpspåret.

Tillkännagivandet av Exynos W1000 markerar startskottet för Samsung att använda sin egen teknik för tillverkning, men frågetecken kvarstår. Med tanke på att den är ämnad armbandsur handlar det om en liten krets som bör ha rimlig yield, men huruvida tekniken lämpar sig för större kretsar, eller ens en SoC för telefoner, kvarstår att se. En liten krets till trots så handlar det om en helhetslösning som använder flera avancerade paketeringstekniker, vilket i sig får ses som en imponerande bedrift även om det också kan påverka yield negativt.

Introduktionen av Exynos W1000 är ett stort steg för Samsung, som nu kan visa potentiella kunder för 3 nanometer att de har en fungerande teknik. Lanseringen av en krets är dock inte mycket värd utan en tillhörande konsumentprodukt och det ligger sannolikt för dörren. Den 10 juli äger nämligen evenemanget Samsung Unpacked rum och då lanseras Watch 7-serien – som med detta avtäckande i åtanke bör husera just Exynos W1000.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också