HemNyheterArkitekturerSiFive lanserar processorerna P670 och P470 – RISC-V för smarta enheter

SiFive lanserar processorerna P670 och P470 – RISC-V för smarta enheter

Processorutvecklaren avtäcker två RISC-V-produkter med prestanda, energieffektivitet och area i fokus, för användning i smarta enheter.

Den öppna instruktionsuppsättningen (ISA) RISC-V används i allt större utsträckning och levereras i miljarder mikrokontroller årligen. Än så länge har genomslaget i regelrätta beräkningskretsar varit begränsat, men det ser det ut att bli ändring på. Efter att ha knipit den högprofilerade kunden NASA går RISC-V-specialisten SiFive ut med två kretsar för konsumentledet.

Nyheterna från SiFive stavas P670 och P470, processorer som inte är ämnade för storslagna rymdäventyr utan ”smarta enheter”. Som exempel på detta anges wearables likt smarta klockor, det smarta hemmet, förstärkt och virtuell verklighet (AR/VR), och andra typer av bärbara enheter där hög beräkningskraft i kombination med låg effektförbrukning för längre batteritid premieras.

SiFive Performance P670

Med SiFive P670 läggs fokus på hög prestanda och stöd för virtualisering samt IOMMU för acceleration av virtuella I/O-enheter. Till det här läggs en full out-of-order (OoO) vektorimplementation baserad på RISC-V Vector v1.0-specifikationen, som ratificerades i slutet av 2021. Vidare ska kretsen vara först ut med stöd för RISC-V vektorkryptografi.

  • achieves a maximum frequency exceeding 3.4GHz in 5nm,
  • has performance of greater than 12 SpecINT2k6/GHz, offering optimized performance in a constrained area and power envelope,
  • offers higher single threaded performance and 2x compute density compared to legacy solutions, and
  • includes a 2x 128-bit Vector ALUs compliant with the ratified RISC-V Vector v1.0 specification

På prestandasidan talades det om att föregångaren P650 kunde matcha ARM:s Cortex-A77, som är en prestandakärna i övre segmentet för mobilt bruk. Enligt SiFive erbjuder P670 än högre enkeltrådad prestanda och två gånger högre prestanda per kretsyta jämfört mot tidigare, vilket möjliggörs tack vare övergången till 5 nanometer.

SiFive Performance P470

SiFive P470 fokuserar mer på energieffektivitet snarare än prestanda, vilket gör processorn till den troligare lösningen för exempelvis smarta klockor och dylika små enheter. Kretsen kan verka fristående, men är även designad för att agera som en kompanjonkrets tillsammans med P670 för att leverera bättre prestanda vid behov och till högre energieffektivitet.

  • 4x compute density in comparison to leading competitor
  • Includes 1x 128-bit RISC-V Vector ALU compliant with the ratified RISC-V Vector v1.0 specification

Även P470 tillverkas på 5 nanometer och SiFive menar att kretsen har fyra gånger högre beräkningsdensitet än konkurrerande lösningar. Här återfinns samma vektorimplementation som hos P670, dock med halverad kapacitet. Även en avskalad variant av P470 vid namn P450 är på ingång, där vektorenheten exkluderas för att skapa en än mindre krets för produkter och applikationer där så krävs för att få plats.

Stöd från Qualcomm och Samsung

We are excited to see RISC-V solutions for wearable and consumer devices becoming a reality, and we are looking at possibilities of integrating SiFive’s latest products into Snapdragon platforms.

Ziad Ashgar, produktchef för Snapdragon Technologies på Qualcomm

Samsung’s System LSI Business holds a wide portfolio of solutions for various applications, such as mobile, wearables and other consumer devices. We look forward to evaluating how the latest RISC-V innovations from SiFive can enhance our offerings.

Jinpyo Park, chef för Innovative AP Development Team på Samsung LSI

Intressant är att SiFive, som idag är ledande inom RISC-V, har två tungviktare bakom sig med P670 och P470. Både Qualcomm och Samsung uppger att de ska utvärderar SiFives nya produkter för användning i sina egna plattformar. Huruvida så blir fallet återstår att se, men det vore helt klart intressant att RISC-V letade sig ut utanför mikrokontrollervärlden. I och med ARM:s osäkra framtid och agerande mot kunder står marknaden sannolikt redo att utvärdera nya alternativ.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också