HemNyheterAffärerSilicon Valley Bank vill låna ut fem miljarder till svenska teknikbolag

Silicon Valley Bank vill låna ut fem miljarder till svenska teknikbolag

Den amerikanska storbanken riktar blicken mot Sverige, där de avser stötta startups och tillväxtbolag inom tekniksektorn.

Nya teknikbolag tar ofta in riskkapital från investerare för att komma igång med verksamheten, men det hör inte till ovanligheten att det kompletteras med lån. En kreditinstitution som sedan länge tagit fasta på detta är Silicon Valley Bank, en av USA:s största banker vars sikte nu är inställt på Sverige och svenska teknikbolag.

Jag har jobbat mycket med att stötta startups och bygga investeringsnätverk, och det är det hela Silicon Valley Banks verksamhet bygger på – att stötta och finansiera växande bolag.

Maria Ljungberg, ansvarig för Silicon Valley Banks etablering i Sverige

I en intervju med Dagens Industri berättar Maria Ljungberg, ansvarig för etableringen i Sverige, om satsningen. Målet för de kommande åren är att låna ut fem miljarder till svenska teknikbolag och life science och då talas det om startups, men även tillväxtbolag som vill skifta fokus från enbart växa till att bli lönsamma.

Silicon Valley Bank är ingen duvunge utan moderbolaget SVB Financial Group grundades för 40 år sedan i USA. Sedan dess har banken expanderat till bland annat Storbritannien, där de klev in 2004 och fick en banklicens åtta år senare 2012. Därefter har verksamheten lanserats på andra europeiska marknader, exempelvis Danmark för tre år sedan.

När banken nu gör en satsning i Sverige saknar de en banklicens och kommer därför inte kunna erbjuda service i samma utsträckning som i exempelvis Storbritannien. Trots att banken först nu går ut med sin satsning på Sverige uppges det redan finnas ett antal svenska låntagare.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också