HemNyheterAffärerSK Hynix: "Ingen pågående process att bilda ARM-konsortium"

SK Hynix: ”Ingen pågående process att bilda ARM-konsortium”

Minnesjätten SK Hynix vänder och meddelar investerare att det i dagsläget inte finns några planer att ingå i ett ARM-konsortium.

Sedan Nvidias havererade försök att förvärva ARM Holdings av investmentbolaget Softbank har den uttalande planen varit att ta ARM till börsen. Samtidigt som Softbank arbetar på detta har det bland giganter som Intel, Qualcomm och SK Hynix inför öppen ridå talats om att bilda ett konsortium, för att trygga ARM:s ”oberoende” och hålla det borta från kortsiktiga investerare.

”(SK hynix) has put various strategic options on the table to strengthen our competitive edge and enhance shareholder value, but we hereby notify that there is no ongoing process for consortium-based acquisition of Arm as of now”

I ett meddelande till investerare går SK Hynix ut med att det från företagets sida inte pågår någon process för att bilda ett ARM-konsortium. Beskedet som kommer endast sju månader efter visat intresse kommer till följd av att de sett över sina strategiska alternativ och möjliga vägar framåt för att öka företagets värde för investerare. SK Hynix har valt att inte kommentera hur eventuella samtal om ett konsortium sett ut.

Med SK Hynix av allt att döma ute ur leken kvarstår Intel och Qualcomm, som i klarspråk sagt att delägande genom ett konsortium vore intressant. En fjärde intressent som seglat upp under hösten är Samsung, vars vice styrelseordförande tillika de facto-ledare Lee Jae-yong den 5 oktober hade möte med Masayoshi Son, VD på Softbank och ARM Holdings styrelseordförande, kring en möjlig ”strategisk allians”. Samtalen mellan Samsung och Softbank har inte fått något officiellt efterspel.

Den sydkoreanska affärstidningen Business Korea gör dock gällande att Samsung inte är ”särskilt entusiastiska” gällande ett förvärv av ARM Holdings, och att samtalet med Softbank därmed inte mynnade ut i något konkret. En anledning till detta, i kombination med att SK Hynix tycks ha gett upp planerna, kan vara det pris Softbank begär för att släppa ifrån sig ARM Holdings.

När Nvidia sökte att förvärva ARM Holdings var köpeskillingen 40 miljarder USD, en summa som uppges ha ökat betydligt till 60 miljarder USD. Att prospektiva köpare kan se detta som dyrt ska ställa i relation till ARM:s intäkter, som förra året uppgick till i sammanhanget relativt låga 2,7 miljarder USD.

Efter SK Hynix besked och Samsungs påstådda ointresse lutar det allt mer mot att ARM Holdings börsnoteras, något som ska äga rum i slutet av bolagets räkenskapsår 2023 som går mot sitt slut den 31 mars nästa år. Om så blir fallet behåller Softbank en majoritet av aktierna för att kunna avyttra vid ett mer gynnsamt tillfälle längre fram.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också