HemNyheterAffärerSoftbank planerar behålla kontroll över ARM efter börsnotering

Softbank planerar behålla kontroll över ARM efter börsnotering

ARM-ägaren Softbank tar ut 8 miljarder USD i lån för att driva bolaget vidare under överskådlig framtid.

Det japanska konglomeratet Softbank äger fortsatt ARM. Turerna kring vad som händer med bolaget efter Nvidias fallerade uppköp av bolaget har varit många, där blandade konsortium har lyfts fram med bolag som SK Hynix och Intel som intressenter. ARM sade tidigare under april upp bekantskapen med problembarnet ARM China för att bana väg för en börsnotering – och nu rapporterar Bloomberg om nästa steg på vägen.

ARM:s börsintroduktion rapporteras ske under 2023 års första kvartal – men oväntat nog väntas inte en majoritet av bolaget bjudas ut till allmänheten. Istället har Softbank tagit ut ett lån på 8 miljarder USD med ARM-aktier som säkerhet och väntas bjuda ut en minoritet av aktierna till handel, för att vid ett senare tillfälle avyttra resterande andelar. Anledningen till detta, menar Bloomberg, är att teknikaktier nyligen haft det tufft på börsen.

Softbank uppges nämligen vilja inkassera 60 miljarder USD på en försäljning av ARM – 20 miljarder mer än vad den havererade affären med Nvidia var värd. Den ursprungliga köpeskillingen för ARM år 2016 var 32 miljarder. Enligt Bloomberg har Philadelphia-börsens halvledarindex hittills i år rasat med 22 procent – medan det mellan åren 2017 och 2021 ökat med över 300 procent.

KällaBloomberg
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också