HemNyheterTillverkningSTMicroelectronics satsar på kiselkarbid i Italien

STMicroelectronics satsar på kiselkarbid i Italien

Den italienska staten skjuter till över en miljon euro per framtida beräknat jobb med framtidens samhälle i åtanke.

Italien har parallellt med EU:s Chips Act satsat hårt på att locka till sig en större del av den europeiska halvledarsektorn. Landet lockade oblygt Intel med subventioner om 4 miljarder euro, vilket ledde till att bolaget nyligen uttryckte sin önskan att förlägga paketering av kretsar i Vigasio i Venetien.

Störst i Italien, och delägt av den italienska staten, har däremot STMicroelectronics varit, och i sicilianska Catania sysselsätter bolaget cirka 5 000 anställda med forskning och utveckling samt i två fabs. Till dessa meddelar bolaget att nya produktionslinjer för kiselkarbid på epitaxiska substrat införs, där produktion på 150 millimeter stora wafers inleds redan under 2023.

Investeringen i den ökade tillverkningskapaciteten är 730 miljoner euro – en nota den italienska staten än en gång står för, över en femårsperiod. Detta kan ställas mot de 80 miljoner kronor svenska Kisab nyligen tillskansade sig under en ny investeringsrunda. Enligt STMicroelectronics pressmeddelande kommer anläggningen skapa ytterligare 700 jobb när den evolverat till sin slutfas, utan att meddela när detta kommer ske.

This new facility will be key to our vertical integration in SiC, reinforcing our SiC substrate supply as we further ramp up volumes to support our automotive and industrial customers in their shift to electrification and higher efficiency

– Jean-Marc Chery, Ordförande och VD, STMicroelectronics

Likt andra aktörer inom kiselkarbid har STMicroeletronics VD och ordförande Jean-Marc Chery fordonsbranschen och elektrifieringen av samhället i kikaren i samband med tillkännagivandet. Målet, förutom att ta marknadsandelar på en växande marknad, är också för bolaget att producera 40 procent av de kiselkarbidsubstrat som integreras i bolagets färdiga produkter till år 2024.

Sedan tidigare tillverkar STMicroelectronics produkter baserade på kiselkarbid i Catania såväl som i Singapore. Paketering och testning sker i kinesiska Shenzhen och marockanska Bouskoura. Bolaget har totalt 48 000 anställda.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också