HemNyheterHalvledareTaiwan överväger exportförbud av fotomasker till Kina

Taiwan överväger exportförbud av fotomasker till Kina

Lokalt tillverkade fotomasker och substrat kan inom kort komma stå under skärpta exportförbud.

Taiwan kan vara på gång att införa tuffare exportrestriktioner av halvledarmateriel till Kina, rapporterar Asia Times med hänvisning till rapporter från Taiwans handelsdepartement. De nya restriktionerna skulle innebära att bland annat lokalt tillverkade fotomasker för litografiutrustning, substrat och tunnfilmsprodukter säljstoppas, utöver det tidigare dussinet typer av utrustning som förbjudits.

I december 2023 införde Taiwan restriktioner på export av både råmaterial såväl som know-how som möjliggör tillverkning av kretsar på 14 nanometer och mindre. Det innebär att Taiwan i praktiken är en fullvärdig medlem i den USA-ledda kartell som syftar till att försvåra avancerad kretstillverkning i Kina – vilket definieras som just 14 nanometer för logik och 18 nanometer för minneskretsar.

Enligt det taiwanesiska handelsdepartementet är beslutet att införa nya restriktioner ännu inte taget, inte heller har landet satt någon tidtabell för de nya reglerna. Däremot säger sig det mer självständigt lagda styrande partiet Democratic Progressive Party (DPP) konsultera branschexperter i jakt på feedback, där möjligheter till fortsatt tillväxt utan tillgång till den kinesiska marknaden uppges vara av största vikt.

Under mars månad väntas också en delegation från det amerikanska handelsdepartementet besöka Taiwan, specifikt med halvledare och exportförbudet till Kina i fokus. Att strypa tillgången till avancerade fotomasker spås vara av stort intresse för USA, då Kinas mest avancerade inhemska masker inom kort kommer stödja tillverkning på 28 nanometer som bäst.

Ledare inom fotomasker är istället Japan genom bolagen Toppan, DNP och Hoya, som tillsammans har drygt 60 procent av marknaden. Andra aktörer värda att nämna är amerikanska Photronics med 28,6 procent, medan Taiwan Mask Corp har mer blygsamma 5,7 procent av kakan. Att strypa försäljningen från dessa bolag, med drygt 94 procent av världsmarknaden, till Kina skulle sannolikt ytterligare försvåra avancerad halvledartillverkning för landet.

Enligt Asia Times väntas de nya restriktionerna klubbas i mars och träda i kraft under 2024 års första hälft – om de blir av.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också