HemNyheterPolitikTata återupplivar indiskt halvledarhopp

Tata återupplivar indiskt halvledarhopp

Indiens största konglomerat tar vid efter ett tufft 2023 med flera havererade halvledarprojekt.

Den indiska industrigiganten Tata har meddelat att bolaget är i förhandlingar med delstaten Gujarat om att bygga en produktionsanläggning för halvledare, rapporterar Reuters. Utfästelsen gjordes av Tata Sons, moderbolag till konglomeratet Tata Group, ordförande Natarajan Chandrasekaran under onsdagen på ett investerarforum i just Gujarat som också är den indiska premiärministern Narendra Modis hemstat.

Eventet och uttalandet kan ses mot bakgrund att det är valår i Indien och att Modi och landet under 2023 misslyckats att komma till skott med flera större halvledarprojekt. Ett sådant exempel var ett samriskbolag mellan det indiska gruvbolaget Vedanta och taiwanesiska Foxconn, som av allt att döma runnit ut i sanden sedan Foxconn backat ur.

Indien ingår däremot sedan våren 2023 i den USA-ledda västriktade halvledarallians som ämnar att frysa ut Kina från avancerad tillverkning. Exakt vad Indien får ur sitt medlemskap i alliansen är fortsatt inte tydligt, men av allt att döma har amerikanska såväl som taiwanesiska bolag flörtat med tanken att förlägga nya anläggningar i landet för att skapa arbetstillfällen – exempelvis Microns kommande anläggning för paketering och test.

is on the verge of concluding and announcing a huge semiconductor fab in Dholera, and we are about to complete this negotiations and start in 2024

– Natarajan Chandrasekaran, ordförande, Tata Sons

I fallet Tata och Gujarat står heller inte mycket klart, mer än att ambitionen är att förlägga en ”gigantisk” fab i Dholera, som ska slutförhandlas och byggstartas under 2024. Projektet är heller inte Tatas enda i delstaten, utan Reuters noterar att bolaget är i startgroparna för att bygga en batterifacilitet kapabel att lagra upp till 20 gigawatt. Huruvida det rör sig om valfläsk eller om Tata kan bli aktören som sätter Indien på kartan gällande halvledarproduktion återstår att se.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också