HemNyheterAffärerTidigare Ericsson-VD ny senior rådgivare på SweGan

Tidigare Ericsson-VD ny senior rådgivare på SweGan

SweGan AB får med Sven-Christer Nilsson ett starkt namn och spetskompetens inom telekommunikation.

SweGan AB, ett svenskt företag som utmärker sig för sina skräddarsydda kiselskivor av typen galliumnitrid-på-kiselkarbid (GaN-on-SiC) för användning inom kraftelektronik, går ut med en tung värvning. In som senior rådgivare på företaget träder ingen mindre än Sven-Christer Nilsson, som har med sig erfarenhet av nyckelroller, bland annat som VD för Ericsson.

Vårt team och styrelse är mycket glada över att arbeta med Sven-Christer. Tidpunkten kunde inte ha varit bättre. Med stort intresse för våra GaN-på-SiC epitaxiella lösningar för RF- och kraftkomponenter är SweGaN på god väg att bli en stor aktör på de globala GaN-marknaderna. Genom Sven-Christers gedigna ledarskap och omfattande nätverk tror vi att han kommer att tillföra betydande värde och insikter till vår tillväxtstrategi.

– Jr-Tai Chen, VD och medgrundare på SweGan

I ett pressmeddelande lyfter SweGan fram Nilssons långa erfarenhet inom teknikindustrin, där han förutom sin position som VD på Ericsson suttit i styrelsen för bland annat Försvarets materielverk, ICT Research AB och Telia AB. I dagsläget sitter han i flertalet styrelser, bland annat hos amerikanska CEVA, Inc., som inom halvledarindustrin sysslar med signalbehandling, sensorfusion och AI-bearbetning. Förhoppningen är att Nilsson genom sin långa erfarenhet som ledare och ett omfattande nätverk kan bistå med att göra SweGan till en stor aktör på den globala marknaden för galliumnitrid (GaN) – då kanske inte minst tillsammans med EU.

När EU signalerar behovet av att utveckla en robust europeisk leveranskedja för halvledare är SweGaN redo att spela en avgörande roll i detta ekosystem. SweGaN har en stark vision som syftar till att bygga ett konkurrenskraftigt och hållbart halvledarföretag med sin benchmark-teknologi och kontinuerliga innovation. Jag ser fram emot att bidra till och vara en del av SweGaN:s resa för denna spännande men geopolitiskt dynamiska halvledarera.

– Sven-Christer Nilsson, Senior Advisor på SweGan

Nilsson själv talar om det faktum att EU satsar stort på att växa den inhemska industrin och att SweGan kan komma att spela en avgörande roll. Efter att ha jagat enhörningar och tillverkning i spjutspetsen har unionen sansat sig, för att nu även investera stort i legacy-noder och inte minst kraftelektronik. Det senare spelar en avgörande roll inom bland annat eldrivna fordon, växelriktare och strömförsörjning – alla viktiga delar i den gröna omställningen. Kraftelektronik är även en viktig komponent inom satellitkommunikation, radarsystem och telekommunikation, områden där Nilssons gedigna erfarenhet kan tänkas komma väl till pass.

Efter en investerarrunda tredje kvartalet 2022 uppger SweGan att de skapade stort intresse bland investerare, strategiska partner och storkunder, med volymefterfrågan av SweGans specialiserade kiselskivor. Efter detta flyttade bolaget sitt huvudkontor till Linköping och påbörjade byggnationen av en ny facilitet, som när den står klar ska ha en årlig kapacitet om 40 000 epitaxiskivor av typen GaN-on-SiC i storlekarna 100 och 150 millimeter.

Särskiljande för SweGan är tekniken QuanFINE, som bolaget menar gör det möjligt att ta fram GaN-transistorer med hög elektronrörlighet som är en storleksordning mindre än konventionella strukturer. Därtill menar SweGan att deras teknik tillhandahåller högre materialkvalitet och värmeavledning jämfört med alternativa lösningar på marknaden, något som möjliggör såväl högre frekvenser som ökad effektdensitet. Med andra ord lovande egenskaper för produkter inom kategorin kraftelektronik.

När EU nu vill ta hem delar av tillverkningen av halvledare från Asien står det klart att Tyskland blir navet för stora delar. Samtidigt väntas andra områden, som paketering och forskning, i stort förläggas i andra länder. Sverige famlar ännu i mörker om vilken roll vi ska spela, men bland annat KTH-professorn Mikael Östling har lyft fram att vi har så väl utbildning som kompetens inom just kraftelektronik att erbjuda handelsunionen och resten av världen.

KällaSweGan
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också