HemNyheterAffärerToshiba avnoteras från Tokyobörsen

Toshiba avnoteras från Tokyobörsen

Den anrika teknikjätten får nya japanska ägare, som ska bringa lugn till bolaget.

Den japanska elektronikjätten Toshiba har varit listad på börsen i 74 år, men har nu övergått i privat ägo. Detta följer efter ett decennium av bristfällig förvaltning med bland annat felaktiga redovisningar, mindre lyckade förvärv och försäljningar. Under hösten gick även en planerad sammanslagning av minnesdivisionen Kioxia och Western Digital i stöpet, detta efter att SK Hynix i egenskap av delägare i Kioxia motsatte sig affären.

Bakom förvärvet står ett konglomerat bestående av riskkapitalbolaget Japan Industrial Partner (JIP), finansföretaget Orix, energibolaget Chubu Electric Power och chiptillverkaren Rohm. Med en köpeskilling på 14 miljarder USD tillfaller därmed Toshiba inhemska aktörer, vilket tros skapa lugn hos bolaget som i omgångar stött på hårt motstånd kring inriktningen från aktivistinvesterare.

Vägen framåt för Toshiba är i och med detta oklar, men den nya styrelsen bestående av fyra chefer från JIP, en från Orix, en från Chubu Electric och en senior rådgivare från Toshibas huvudsakliga långivare, Sumitomo Mitsui Financial Group, väntas ge VD:n Taro Shimada fortsatt förtroende. Det är med andra ord möjligt att bolagets riktning inte ändras drastiskt, vilket enligt Shimadas vision är att lägga större fokus på högmarginalprodukter som digitala tjänster.

Samtidigt som bolaget går in under privat ägo ska den japanska regeringen följa verksamheten noga. Även om bolagets anseende både affärsmässigt och tekniskt sjunkit de senaste åren har det fortsatt cirka 106 000 anställda, vilket gör det till en viktig aktör för landets ekonomi. Toshibas väl och ve anses även vara en fråga om nationell säkerhet, då bolaget verkar inom tillverkning av batterier, chip samt kärnkrafts- och försvarsutrustning.

Toshibas nya ägare ligger inte på latsidan, utan redan den 8 december gick Toshiba tillsammans med delägaren Rohm ut med en investering om 2,7 miljarder USD i en ny anläggning för tillverkning av kraftelektronik. Vad framtiden har ett utvisa för Toshiba och om bolaget kan vända utan kortsiktigheten hos investerare på börsen återstår att se.

KällaReuters
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också