HemNyheterTillverkningTSMC ökar investeringarna i Arizona med tillverkning på 3 nanometer

TSMC ökar investeringarna i Arizona med tillverkning på 3 nanometer

Redan innan bolagets första USA-fabrik står klar planeras en uppgradering av faciliteten.

Coronapandemi och sårbarheter i leveransled visade på riskerna med att koncentrera stora delar av världens halvledartillverkning till en liten del av Asien. Som konsekvens av detta, men även geopolitiska spänningar som att Kina gör anspråk på Taiwan, är både Europa och USA i full gång med att ”ta hem” tillverkningen. Det här inleddes redan under tidigare president Donald Trump, som lyckades charma TSMC att förlägga en fabrik i delstaten Arizona.

Den kommande fabriken är ämnad tillverkning på TSMC:s 5-nanometersteknik, vilken är en av bolagets mest avancerade processer idag. Fabriken står dock inte färdig förrän någon gång 2024 och då har spjutspetstekniken 3 nanometer varit aktuell på marknaden i över ett år, samtidigt som nästa stora teknikkliv 2 nanometer är i antågande året därpå 2025.

Det har under den gångna veckan talats om att TSMC ska ta produktion av 3 nanometer till Arizona, något som bekräftas av ingen mindre än grundaren och styrelseordförande Morris Chang i samban med konferensen Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) i Thailand. Det ska dock inte handla om en ny fabrik, utan den som redan är under uppbyggnad ska framgent ställa om från 5 nanometer till mer moderna 3 nanometer.

Morris Chang som tidigare visat skepsis kring att överhuvudtaget bygga fabriker i väst berättar under APEC att tillverkningskostnaden i USA är betydligt högre än i Taiwan. Enligt honom handlar det på en prispremie om 50 procent, men trots detta har bolaget planer på att fortsätta investera i USA av ”strategiska skäl”. Vilka dessa skäl är framgår inte, men en möjlig förklaring är att amerikanska militären kommer vilja att en större andel av halvledarna som köps in ska vara ”Made in USA”.

Fabriken i USA beräknas kosta totalt 12 miljarder USD och hur mycket extra som måste skjutas till för att uppgradera anläggningen till produktion på 3 nanometer framgår inte. Vid sidan om detta har TSMC flera projekt planerade utanför Taiwan, där en av de senare är att investera 7 miljarder USD i en ny Japan-fabrik för de specialiserade tekniknoderna 22 och 28 nanometer – sannolikt för fordonsindustrin.

I vårt närområde ska TSMC enligt tidigare uppgifter överväga att även slå upp portarna i EU, efter att under lång tid praktiskt taget hånat unionens ambitioner om att flytta hem tillverkning av halvledare. Mer specifikt ska bolaget nyligen ha besökt Tyskland för sondering, men konkreta planer och en eventuell etablering tros ligga långt bort i tiden.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också