HemNyheterTillverkningTSMC ser god efterfrågan på 2 nanometer

TSMC ser god efterfrågan på 2 nanometer

Världens största kontraktstillverkare blir sist till 2 nanometer – men är inte mindre optimistiskt för det.

Vägen till tillverkning på 2 nanometer uppges vara fri från hinder för TSMC, rapporterar Digitimes. Den taiwanesiska kontraktstillverkaren ser av allt att döma ut att inleda produktion på den nya processen år 2025, något som kommer ske i minst två fabs – P1 i Hsinchu och P2 i Kaohsiung. Beroende på efterfrågan på 2 nanometer, N2 på TSMC-lingo, kan också fas 2 av Fab 15 i Taichung bli hemvist för tillverkningen.

Vidareutvecklingen av Fab 15 väntas också bli skådeplatsen för TSMC:s produktionslinjer för A14 och A10, där A står för Ångström, tiondels nanometer. Anläggningen är dock inte aktuell för produktion redan vid produktionspremiären för 2 nanometer år 2025, istället uppges bolaget inta en avvaktande position där efterfrågan avgör om Fab 15 inleder produktion på 2 (N2) eller 1,4 nanometer (A14) först år 2027.

Enligt Digitimes är efterfrågan på N2 hög från TSMC:s kunder, speciellt i segmenten High-Performance Computing (HPC) och smartphones – där Apple traditionellt är lanseringskund för varje helt ny process från kontraktstillverkaren. Av speciellt stort intresse för HPC-kunder uppges en variant som sannolikt döps N2X och utrustas med Backside Power Delivery (BSPD) vara. N2X väntas gå in i riskproduktion sent under 2025, med massproduktion under 2026.

Noterbart är att 2 nanometer från TSMC blir bolagets första process som nyttjar transistortypen GAAFET, vilken Samsung sjösatte redan år 2022 med 3-nanometerstekniken 3GAE. Genom att vara sist på marknaden av de tre stora halvledartillverkarna väntas TSMC istället kunna leverera god yield redan från start – en viktig del i pusslet att hålla kunder nöjda. Även Intel kommer mot slutet av 2024 inleda massproduktion av kretsar med GAAFET såväl som BSPD i och med processen Intel 20A.

TSMC har i omgångar också uppgetts ha lidit relativt svag efterfrågan på bolagets 3-nanometersprocesser i familjen N3. Tack vare dess höga kostnad och försäljningspris står processen för sex procent av TSMC:s totala omsättning för 2023 års tredje kvartal, trots den med TSMC-mått relativt blygsamma tillverkningstakten 100 000 kiselskivor per månad (WSPM). Andelen omsättning som kan härledas till N3 väntas också stiga under 2024, tack vare inledd produktion av prestandafokuserade N3P och HPC-centriska N3X som utlovar maximal prestanda och transistordensitet.

KällaDigitimes
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också