HemNyheterAffärerTSMC ska rekrytera tusentals ingenjörer – trotsar global nedgång

TSMC ska rekrytera tusentals ingenjörer – trotsar global nedgång

När andra skär ned investerar TSMC i framtiden och 6 000 nykläckta ingenjörer på hemmaplan.

Under kretsbristens topp gick kretstillverkare brett ut med rekordinvesteringar för att säkra upp för framtiden. När ekonomin vände, vände även sådana utfästelser och planerade kapitalinvesteringar fick stå tillbaka. Inte nog med detta, i övrigt välmående storföretag göra sig av med stora delar av personalstyrkan under vad många bedömare ser som en kortsiktig nedgång.

En som fortsätter investera i framtiden är TSMC, som under helgen gick ut med att de ska rekrytera fler än 6 000 nya ingenjörer i Taiwan under 2023. Det är en betydande ökning som ska ställas i relation till bolagets idag cirka 65 000 anställda. TSMC ska i första hand söka unga ingenjörer med associates-, kandidat- och doktorsexamen inom elektroteknik och mjukvara.

TSMC:s storrekrytering blir ingen billig historia för företaget, som gör gällande att snittlönen för nya ingenjörer ligger på 2 miljoner New Taiwan Dollar (NTD) eller cirka 65 500 USD. Bolaget har således för avsikt att dra på sig nya löpande kostnader om knappt 400 miljoner USD årligen och investera i framtiden, samtidigt som de drar ned något på tidigare planerade kapitalinvesteringar för 2023.

Att TSMC dragit ned på kapitalinvesteringarna är dock från rekordhöga nivåer. Förra året lade de 36,3 miljarder USD på framförallt nya fabriker och 2021 låg siffran på 31 miljarder USD. TSMC:s egen prognos för 2023 är osäker, men slutnotan väntas nedskärningar till trots landa på cirka 32–36 miljarder USD. Om efterfrågan vänder uppåt, vilket bolaget självt väntar sig under årets andra hälft, hamnar slutnotan sannolikt i den högre delen av spannet.

Att TSMC fortsätter sätta sprätt på pengar visar glädjande nog att bolaget har kapaciteten att blicka framåt och viljan att agera utifrån det, trots krav från ängsliga investerare som sällan ser längre än näsan räcker. På andra sidan den ekonomiska nedgången kommer företag som TSMC – och ärkerivalen Samsung – stå rustade att möta världens behov på halvledare.

KällaReuters
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också