HemNyheterPolitikTSMC uppges vara i samtal med EU om kretstillverkning

TSMC uppges vara i samtal med EU om kretstillverkning

Diskussioner om att ta plats i Dresden med andra kretstillverkare klingar av för att istället centrera kring faciliteter i Italien.

Världens största kontraktstillverkare av chip, taiwanesiska TSMC, har hittills framstått som den aktör med svalast intresse av tillverkning inom EU av de stora aktörerna. Unionen har med hjälp av EU Chips Act redan lyckats locka till sig Intel och nu uppges även en överenskommelse med TSMC vara nära.

Uppgifterna kommer från Ojo Yoshida Report, två veteranjournalister i halvledarbranschen, och gör gällande att TSMC kan komma att förlägga framtida europeisk tillverkning i Italien med subventioner från EU Chips Act. Vilken typ av tillverkning som kan komma att förläggas inom EU specificeras inte – men sannolikt handlar det om äldre noder för att stötta unionens industriella behov, snarare än spjutspetstillverkning.

If and when TSMC decides to build a fab in Europe, it must address “Eurocentric needs,” not just TSMC’s business goals.

Alain Labat, Harvest Management Partners

Investmentbanken Harvest Management Partners och dess managing partner Alain Labat säger sig vara ovetande om status på förhandlingarna mellan EU och TSMC, men menar samtidigt att en satsning inom Europa måste ha siktet inställt på unionens mål, inte enbart TSMC:s egna affärsmål. Samtidigt står TSMC för en betydande del av den taiwanesiska ekonomin, där önationens politiska styre har visat intresse i att diversifiera TSMC:s tillverkning och sett potential i just EU.

Taiwan har även utvecklat allt tätare band med Litauen, som till Kinas förtret öppnat en officiell beskickning i Vilnius – efter vilket Taiwan utsett den forna sovjetstaten till föremål för investeringar. Som ett led i detta har Taiwan beslutat att investera cirka 200 miljoner euro i landet, varav en del av pengarna väntas gå till utbildning och faciliteter relaterade till chiptillverkning – för att på sikt hjälpa TSMC bibehålla sin marknadsposition.

I think we’re looking at different dimensions in how we can cooperate with European countries, especially Lithuania, but also Europe, which would like to develop some semiconductor manufacturing capabilities there. So, we will look at opportunities.

Eric Huang, Taiwans yttersta representant i Vilnius

TSMC ser med andra ord ha intagit en position under radarn gällande dess roll i EU:s planer för kretstillverkning – men dess skatterättsliga hemvist Taiwan är av förklarliga skäl intresserade av att bredda bolagets geografiska avtryck. I amerikanska delstaten Arizona är TSMC i full färd med att bygga faciliteter för tillverkning på 7 nanometer med hänvisning till amerikanska försvarsintressen och teknikbolags behov. Att EU lockar med subventioner lär heller inte skada bolagets motivation.

Huruvida TSMC-tillverkning inom EU blir verklighet återstår att se. EU-kommissionen förtjänar åtminstone en extra stor klapp på axeln om de under år 2022 lyckas locka till sig både Intel och TSMC.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också