HemNyheterPolitikTSMC vill att USA ska stå för 40 procent av Arizona-investeringar

TSMC vill att USA ska stå för 40 procent av Arizona-investeringar

Halvledargiganten vill att USA står för en betydande andel av investeringar i Arizona, men har samtidigt svårt att svälja motkraven.

Under Donald Trumps presidentskap i USA lobbade hans regering för att få TSMC att slå upp portarna i landet, något som till slut bar frukt. Bolaget lovade initialt investeringar om 12 miljarder USD i en förhållandevis blygsam anläggning i Arizona, en delstat där även Intel har flera fabriker, men har sedan dess skruvat upp ambitionsnivån rejält till 40 miljarder.

Ett förbehåll för TSMC:s etablering i USA var löften om bland annat investeringar från federalt håll och skattelättnader, som TSMC således tog för givna. När CHIPS and Science Act nu är i hamn väntar sig TSMC subventioner om upp till 15 miljarder, det vill säga närmare 40 procent av totalkostnaden, för att slå upp portarna i Arizona. Detta enligt en rapport från The Wall Street Journal.

Att få ta del av de utlovade slantarna ur USA:s nya pengapung visar sig dock vara betydligt svårare sagt än gjort, då landet ställer motkrav för att ösa skattebetalares pengar över fristående företag. Där det skaver mest för TSMC och andra aktörer, däribland Samsung med Sydkoreas regering i ryggen, är att bolag behöver dela med sig av information som av kritiker beskrivs som affärshemligheter. Inom detta nämns fabrikskapacitet, utnyttjandegrad, estimat på yield och listpriser för tillverkning, som ska redovisas in i minsta detalj.

Att dessa uppgifter ska lämnas in till USA:s handelsdepartement handlar om att bolag som tar del av CHIPS Act-medel ska dela med sig av potentiella övervinster, som görs i de specifika fabriker där subventionerna kommit till användning. Förutom att TSMC och dess konkurrenter inte är pigga på själva konceptet menar de på att det är svårt att dra en tydlig skiljelinje mellan produktion i olika anläggningar i sina verksamheter, och därmed göra rimliga bedömningar kring om övervinster gjorts eller inte. Därtill förbinder sig företag som tar del av CHIPS Act att inte göra nyinvesteringar i Kina.

Some of the conditions are unacceptable and we aim to mitigate any negative impact from these and will continue discussions with the U.S. government.

– Mark Liu, styrelseordförande på TSMC

Av de upp till 15 miljarder TSMC hoppas få ta del av från amerikanskt håll består 7–8 miljarder av skattelättnader, medan förhoppningen är att få 7 miljarder i direkt statligt stöd. Enligt TSMC, vars avgående styrelseordförande Mark Liu tidigare uttryckt att ”vissa krav är oacceptabla”, pågår diskussioner med den amerikanska regeringen för att lösa knutarna.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också