HemNyheterAffärerTSMC:s utlandsexpansion väntas bli begränsad

TSMC:s utlandsexpansion väntas bli begränsad

Oron om TSMC:s nyfunna engagemang utanför Taiwans gränser är obefogad, menar tankesmedjan German Marshall Fund.

Efter den stora kretsbristen i samband med coronapandemin är Europa och USA på charmoffensiv för att bygga ut inhemsk produktion av halvledare. Högst upp på önskelistan står världens största kontraktstillverkare, TSMC, som är på god väg med flera stora projekt utanför hemlandet Taiwan. Men TSMC:s investeringar i utlandet oroar på hemmaplan, där bolaget utgör en betydande del av önationens ekonomi.

Nu rapporterar Taiwan TV News (TTV) att det inte finns fog till oro, något de skriver med hänvisning till experten Bonnie S. Glaser på tankesmedjan German Marshall Fund. Trots att TSMC gör betydande investeringar i USA och Japan, men även Kina och Europa, menar Glaser att de samlade expansionerna på bortaplan kommer svara för mindre än 10 procent av bolagets globala tillverkningskapacitet.

Att det i Taiwan finns farhågor kring TSMC:s nyfunna engagemang utomlands beror bland annat på att det är en av kronjuvelerna som är viktig för landets ekonomi. Den huvudsakliga orsaken är dock geopolitisk – den så kallade ”kiselskölden” som ses som en garant mot en kinesisk invasion och försök att införliva den självständiga önationen.

Då TSMC är världens i särklass största kontraktstillverkare av halvledare går resonemanget att det är too big to fail, då ett krig skulle riskerar skapa en global ekonomisk härdsmälta utan tidigare like. Uträkningar har talat om att världens samlade bruttonationalprodukt (BNP) vid ett krig mellan Kina och Taiwan kan sjunka med cirka 10 procent, vilket skulle få exempelvis finanskrisen 2007–2008 eller coronapandemins ekonomiska följdverkningar att framstå som en skvätt urin i oceanen.

Att omvärlden skulle acceptera en ekonomisk kollaps är självklart inte ens en fråga och då inte minst för USA. Formellt sett har landet en ”strategisk tvetydighet” och har inte lämnat några konkreta skyddsgarantier åt Taiwan, men det är få som tvivlar på att USA skulle komma till undsättning. Att TSMC förblir en närmast avgörande kugge, kiselskölden, i det globala industriella maskineriet ligger med andra ord i Taiwans intresse.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också