HemNyheterTillverkningTyskland i blickfånget när TSMC överväger EU

Tyskland i blickfånget när TSMC överväger EU

Efter klar motvilja att etablera sig i EU uppges TSMC nu ha bytt fot. Första anhalt för utvärdering är Tyskland.

Coronapandemin har visat på globaliseringens sårbarheter, och som direkt följd arbetar USA och det kollektiva EU intensivt med att ”flytta hem” kretstillverkningen. För att åstadkomma detta tog EU fram Chips Act, som genom privata och offentliga investeringar ska locka tillverkare att bygga ut och etablera sig inom unionens gränser.

Det dröjde inte länge innan Intel tog betet, men ännu har paketet inte burit frukt från de andra två giganterna – sydkoreanska Samsung och taiwanesiska TSMC. Medan den förstnämnda varit mer tystlåten har TSMC ofta slagit ned på EU:s ambitioner, som av bolagets styrelseordförande Mark Liu bland annat kallat orealistiska. På senare tid har han dock mjuknat och inte helt avfärdat sådana tankar.

Nu rapporterar taiwanesiska Economic Daily News att TSMC trots tidigare utsagor öppnat upp för att bygga fabrik i EU. Enligt uppgifterna planerar företaget att besöka Tyskland för att sondera flera platser för en potentiell fabrik. Det tilläggs att bolaget bjudits in av den tyska regeringen och att det är långtifrån klart om TSMC kommer etablera sig i Europa.

Att TSMC ändå tycks överväga EU har flera möjliga förklaringar, skriver Tom’s Hardware. En är att unionen i stort är förhållandevis rik med många industrier som är i behov av halvledare. En annan är att Taiwan vill hålla sig på god fot med USA och därför tänker en gång extra innan de bygger mer i Kina, varför de måste hitta alternativa platser för framtida fabriker. För det tredje anges att TSMC kan se Intels storetablering i EU som ett hot och att de inte vill se ett Intel som helt dominerar den europeiska halvledarmarknaden.

Det är med andra ord långt ifrån satt i sten att TSMC etablerar sig i EU, men att de ens överväger frågan är ett stort skifte jämfört med tidigare inställning i frågan.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också