HemNyheterHalvledareUkrainas neonproduktion stoppas – kan förvärra brist på halvledare

Ukrainas neonproduktion stoppas – kan förvärra brist på halvledare

I en globaliserad värld påverkar kriget mellan Ukraina och Ryssland hela världsekonomin. Bland annat är båda länder viktiga exportörer av råmaterial, däribland av det slag som används vid tillverkning av halvledare. Ett av dessa är ädelgasen neon, som används till lasern i DUV-litografi (eng. deep ultraviolet) och således är nödvändig vid produktion av praktiskt taget alla kretsar.

Nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters att de ukrainska företaget Ingas och Cryoin stoppar alla leveranser av neon. De båda företagen kan knappast beskrivas som två i mängden, utan de svarar tillsammans för inget mindre än uppskattningsvis 45–54 procent av världens tillgång på neon. Ingas har sitt säte i Mariupol och Cryoin i Odessa.

Den globala produktionen av neon låg år 2021 på runt 540 000 kubikmeter, varav Ingas ensam stod för 15 000–20 000 kubikmeter per månad till kunder i Taiwan, Sydkorea, Kina, USA och Tyskland. Av volymerna som levererades användes uppskattningsvis 75 procent vid tillverkning av halvledare. Cryoin som stängde sin verksamhet den 24 februari producerade runt 10 000–15 000 kubikmeter neon per månad. Larissa Bondarenko, Business Development Director på Cryoin, berättar att de inte kommer klara möta sin ordrar om 13 000 kubikmeter för mars månad.

Det har länge talats om att det kan bli brist på bland annat neon, men hittills har tillverkare av halvledare tagit sådana prognoser med ro. I ett uttalande till Reuters berättar Taiwans finansminister att landets inhemska bolag (TSMC, UMC, m.fl. /reds. anm.) har ”säkerhetslager” av neon och ser i närtid inga problem i leveransleden. Taiwans centralbank lämnade en liknande kommentar.

Även om tillverkare utåt sett tar neonsituationen med ro väntas priserna skjuta i höjden. Priserna som redan klättrat markant sedan annekteringen av Krim-halvön 2014 och under coronapandemin har fortsatt gå upp, där prisuppgången från december 2021 fram till nu är hela 500 procent. Med ett betydande bortfall är det ingen högoddsare att priserna kommer fortsätta att stiga.

Det finns dock ingenting som pekar mot att världen på sikt måste vara beroende av Ukraina för den produktionen som fallit bort. Kina är också en stor exportör och det finns möjligheter för andra företag att skala upp produktionen, men att göra det skulle ta mellan nio månader och två år. Att företag är villiga att investera i att skala upp produktionen av neon är dock långtifrån självklart, då ingen vet när konflikten i Ukraina är över och Cryoin samt Ingas kan återuppta produktionen.

KällaReuters
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också