HemNyheterHalvledareUSA förbereder halvledarutredning kring ryska vapen

USA förbereder halvledarutredning kring ryska vapen

Fyra amerikanska bolags produkter återfinns ständigt i nedskjutna ryska vapen i Ukraina – senaten vill ta reda på varför.

Den amerikanska senatens underkommitté (U.S. Senate Homeland Security Permanent Subcommittee on Investigations) meddelade under torsdagen att en utredning gällande amerikanska halvledarbolags inblandning i ryska vapen kommer hållas. Kommittén kommer redan på tisdag, den 10 september, höra vittnesmål från bolag som Analog Devices, AMD, Intel och Texas Instruments, rapporterar Reuters.

Samtliga bolags komponenter har enligt kommittén ”konsekvent förekommit i ryska vapen” i kriget mot Ukraina. Utredningen syftar med andra ord till att se till att sagda bolag efterlever exportrestriktionerna USA infört för att se till att Ryssland inte får tillgång till amerikansk teknik.

Den demokratiske Connecticut-senatorn Richard Blumenthal kommer leda kommittéförhören. Samme Blumenthal manade enligt Reuters under februari månad amerikanska halvledarbolag att göra mer för att förhindra att deras produkter och komponenter hamnar i rysk ägo – där många drönare och radioapparater men också missiler och bepansrade fordon bygger på amerikanska komponenter.

Som svar på Blumenthals tidigare uttalande kommenterade Intel under februari att bolaget kräver att dess kunder och distributörer följer amerikanska exportrestriktioner. Analog Devices och Texas Instruments sade sig där och då lägga mycket tid och resurser på att hålla dess produkter i säkra händer, medan AMD välkomnade stärkta partnerskap för att ”motverka oönskad produktdiversifiering”.

Till problematiken för de fyra bolagen hör att de komponenter som brukas av Ryssland i många fall är förlegade, speciellt i fallet Intel och AMD. Bland de processorer från duon som återfunnits på slagfälten i Ukraina har en betydande andel innehållit 10–15 år gamla produkter begagnade värda enstaka amerikanska dollar på öppna globala marknader likt Ebay.

Bolag som Analog Devices och Texas Instruments är istället specialiserade på passiva komponenter. På denna marknad kan produkters livscykel räknas i decennier och ett genomsnittligt hushåll är redan fyllt till brädden med dessa komponenter. Att den ryska militärmakten skulle dissekera brödrostar och mikrovågsugnar för att bygga missiler är dock mindre sannolikt – mer troligt är istället att några av bolagens hundratusentals kunder helt enkelt väljer att sälja, vetande om komponenternas slutgiltiga destination eller ej.

Exakt vad Blumenthal och kommittén kommer fram till gällande Analog Devices, AMD, Intel och Texas Instruments återstår att se – men en mindre vågad Semi14-gissning är att bolagens produkter helt enkelt är för lättillgängliga i för många kanaler för att någonting konkret ska kunna göras.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också