HemNyheterHalvledareUSA lättar på Kina-embargo för sydkoreanska bolag

USA lättar på Kina-embargo för sydkoreanska bolag

Import av halvledarutrustning till Kina fortsätter vara möjligt på obestämd tid för Sydkoreanska bolag.

Sydkoreanska minnestillverkares undantag från det amerikanska halvledarembargot mot Kina förlängs på obestämd tid, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap. Under de amerikanskledda embargona var tanken att inga halvledartillverkare skulle få expandera i Kina mer än att avsluta pågående expansioner, vilket minnesjättarna Samsung och SK Hynix och i förlängningen hela Sydkorea inte var tillfreds med.

Det fortsatta undantaget innebär att sydkoreanska bolag fortsatt får importera halvledarutrustning och verktyg till Kina, utan exportlicenser. Det är av stor betydelse för de två sydkoreanska bolagen som tillsammans står för närmare 70 procent av marknaden för DRAM och 50 procent för NAND. Mer specifikt tillverkar Samsung cirka 40 procent av sina NAND-kretsar i kinesiska Xi’an, medan Wuxi är hemvist till 40 procent av SK Hynix DRAM-tillverkning. SK Hynix har också cirka 20 procent av sin NAND-produktion i Dalian.

Through close coordination with relevant governments, uncertainties related to the operation of our semiconductor manufacturing lines in China have been significantly removed

– Samsung

We welcome the U.S. government’s decision to extend a waiver with regard to the export control regulations. We believe the decision will contribute to the stabilisation of the global semiconductor supply chain.

– SK Hynix

De båda bolagen är föga förvånande lättade över att kunna fortsätta verka och expandera i världens största halvledarmarknad. Samsung menar att tvivel kring bolagets halvledartillverkning till stor del röjts, medan SK Hynix istället ser till den globala bilden och menar att draget kommer stabilisera leveransleden världen över. Det senare är en kommentar om hur 20-talet till stor del handlat om att ”ta hem” kretstillverkning, från både amerikanskt såväl som europeiskt håll.

Samtidigt är inte allt frid och fröjd för de sydkoreanska minnestillverkarna. För att kunna ta del av amerikanska CHIPS Act-pengar krävs fortsatt att bolagen i fråga begränsar sin expansion i Kina till 5 procent på avancerade tillverkningstekniker och 10 procent på legacy-noder räknat i tillverkningskapacitet.

Värt att notera är också att TSMC lider under ett liknande embargo mot import av halvledarutrustning med amerikansk teknik till Kina, som nyligen förlängdes till oktober 2024. Huruvida TSMC kan vänta sig samma behandling som Samsung och SK Hynix återstår att se – den största skillnaden aktörerna emellan är möjligen hur djupt TSMC hoppas gräva i den amerikanska CHIPS Act-kassan.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också