HemNyheterPolitikUSA ska vidta "starkast möjliga" åtgärder efter Huawei-framsteg

USA ska vidta ”starkast möjliga” åtgärder efter Huawei-framsteg

Utredningen om Huaweis kretsar på 7 nanometer har inte avslutats förrän kretsar om 5 nanometer dyker upp.

USA:s handelsminister Gina Raimondo har meddelat att landet kommer skydda sina nationella intressen med ”starkast möjliga” handling efter att Huawei presenterat en processor på 5 nanometer. Det amerikansk-kinesiska handelskriget i halvledarsektorn kan sägas härstamma från just en svartlistning av Huawei av USA och att Huawei tillsammans med SMIC har utvecklat en avancerad tillverkningsprocess skapar ordentlig huvudbry på amerikanskt håll.

Till Bloomberg sade Raimondo tidigare i veckan att USA undersöker ärendet, och att Huaweis framgångar är ”djupt oroande”. Hon är också under press från den republikanska oppositionen i kongressen, som önskar att amerikanska leverantörer helt och hållet ska klippa banden med både SMIC och Huawei. Detta går emot den linje som hittills drivit av västvärlden som talat om att minska sitt elektronik- och halvledarberoende av Kina, utan att helt avsluta handeln.

Intressant nog kommer rapporterna om Huaweis krets på 5 nanometer redan innan USA lyckats bena ut hur Kina lyckats producera 7-nanometerskretsen i telefonen Huawei Mate Pro 60. Raimondo kommenterar till Bloomberg inte om en formell undersökning pågår, utan gällande ”den påstådda” processorn meddelar hon bara att ”utredningar tar tid” till följd av ett behov av att säkerställa rätt slutsatser.

You know, we need them to stick. We need to gather information. So at this point, all I will say is that was concerning and we will take whatever action is the strongest possible in order to protect America.

– Gina Raimondo, amerikansk handelsminister

Det är också i denna kontext Raimondo säger att landet är redo att vidta starkast möjliga åtgärder för att skydda sina intressen. Hon hälsar också att hon är i ständig kontakt med Nederländerna och ASML, bundsförvanter i den västliga halvledaralliansen. Raimondo väljer dock att inte peka finger mot ASML, vars litografiutrustning nästan garanterat använts för den kinesiska tillverkningen på 7 och 5 nanometer – istället ser hon Nederländerna som några som kan hjälpa USA reda ut vilka andra bolag som möjliggjort de kinesiska framstegen.

The US has time and again abused export-control measures, and this is not in the interests of global and industrial supply chains.

– Mao Ning, talesperson för kinesiska utrikesministeriet

Kina å sin sida låter inte heller denna möjlighet att protestera gå obemärkt förbi. Utrikesministeriets talesperson Mao Ning passar på att avfyra kritik mot vad Kina anser vara ”missbruk av handelsembargon”, något som inte ”ligger i de globala och industriella leverantörsledens intresse”. Därtill säger Mao också att USA bör börja leverera på sina löften att inte sinka Kinas framsteg.

Huruvida Kina lyckats åstadkomma tillverkning på 7 och 5 nanometer helt på egen hand med inhemska processer, eller om bolag med amerikansk anknytning haft ett finger med i spelet återstår att se. Visar det senare sig vara fallet lär efterföljderna inte vara nådiga för bolagen och individerna som ertappas med fingrarna i kakburken.

Oavsett är det osannolikt att en enkel källa står till grund för de kinesiska framstegen – under en längre tid har många fall av industriespionage avslöjats där bland annat taiwanesiska och sydkoreanska aktörer sålt information till Kina.

KällaBloomberg
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också