HemNyheterAffärerWestern Digital och Kioxia på väg mot sammanslagning – igen

Western Digital och Kioxia på väg mot sammanslagning – igen

Skam den som ger sig – nu tar investmentbolaget nya tag i att förmå medinvesteraren SK Hynix att godkänna en sammanslagning.

Under flera år har det pågått diskussioner om att slå ihop avdelningarna för NAND-lagringsminne hos Kioxia och Western Digital, men varje gång har samtalen varit fruktlösa. Nu senast ska parterna så gott som varit i mål, men den sydkoreanska minnestillverkaren SK Hynix tillika konkurrenten och medinvesteraren i Kioxia sköt sammanslagningen i sank.

Nu ska alla berörda parter ha återupptaget samtalen ännu en gång, det rapporterar nyhetsbyrån Kyodo. Enligt uppgifterna ska investmentbolaget Bain Capital, som under 2018 ledde det konsortium som förvärvade Kioxia av dess tidigare ägare Toshiba och där SK Hynix ingår, förhandla med SK Hynix om att till slut få affären i hamn.

Vad som ingår i diskussionerna framgår inte, men då SK Hynix motsatte sig affären för att de inte såg tillräcklig avkastning på sin initiala investering om 395 miljarder yen (2,67 miljarder USD) handlar det sannolikt om att ge bolaget exakt guldkant. Idag innehar SK Hynix obligationer som kan konverteras till en aktieandel om upp till 15 procent vid en eventuell sammanslagning.

Förutom motsättningar från SK Hynix tros inte heller Western Digital och Kioxia vara helt överens kring villkoren för sammanslagningen, även om de sommaren 2023 antogs ha haft de grova penseldragen klara. I praktiken var det tänkt att Western Digital skulle knoppa av sin verksamhet för NAND-kretsar och integrera den med Kioxia, varpå Western Digital skulle inneha en aktieandel om ”strax över 50 procent”. Bolaget skulle i huvudsak drivas av Kioxias nuvarande chefer medan Western Digitals chefer något luddigt ”också skulle vara involverade”.

Även om Bain Capital, SK Hynix, Western Digital och Kioxia skulle nå en överenskommelse är det långtifrån säkert att en sammanslagning kan bli verklighet. Affären skulle garanterat hårdgranskas globala konkurrensmyndigheten och det av två skäl. För det första skulle den nya verksamheten bli världens största tillverkare av NAND-minneskretsar och för det andra skulle det leda till ytterligare icke-önskvärd konsolidering av marknaden.

Bland de i praktiken relevanta aktörerna utgörs NAND-marknaden idag av sex företag – Samsung, Kioxia, SK Hynix, Western Digital, Micron och YMTC – vilka skulle bli fem. Risken med detta är att det på sikt skulle kunna leda till en marknad liknande den för DRAM-kretsar. Denna utgörs av Samsung, SK Hynix och Micron som tillsammans utgör den så kallade ”minneskartellen”. Även om de idag inte utgör en regelrätt kartell har de för vana att följa i varandras fotspår gällande att kontrollera priserna genom att justera tillverkningsvolymerna.

KällaReuters
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också