HemNyheterPolitikYMTC höjer NAND-priser – profiterar på Micron-utträde ur Kina

YMTC höjer NAND-priser – profiterar på Micron-utträde ur Kina

På den dyngsura minnesmarknaden är bolaget som USA försökt förinta ensam vinnare.

Minnesmarknaden är 2023 års halvledarmarknads svarta får, där de senaste prognoserna pekar på fortsatt sjunkande priser under årets tredje kvartal. Kinesiska Yangtze Memory Technology Corp (YMTC) rapporteras dock gå emot strömmen och höjer nu priserna på sitt 512 GB stora NAND-minne till 1,6 USD styck – upp från tidigare 1,5 dollar. Det 128 lager tjocka minnet såg också en prishöjning under maj månad, då från cirka 1,35–1,4 dollar, rapporterar Digitimes.

Kina står ensamt för cirka 20 procent av världsmarknaden för lagringsminne av typen NAND. YMTC i sin tur har cirka 5 procent av den globala marknaden, trots amerikanska påtryckningar som gjort det svårt för tillverkaren att rekrytera ingenjörer från väst såväl som att sälja utanför Kina. Till ekvationen hör också att Kina under maj praktiskt taget portade amerikanska Micron ur landet.

De politiska efterdyningarna i sagan Micron–Kina har inkluderat uttalanden från amerikanskt håll om att landet inte kommer tolerera Kinas förbud mot Microns produkter, och Kinas tyngsta motsalva hittills – exportförbud på metaller som brukas i halvledare. Från amerikanskt håll har också tydligast möjligt gjorts att landet inte vill att sydkoreanska intressen får fylla tomrummet efter Micron i Kina, vilket praktiskt taget har öppnat dörren för YMTC.

De amerikanska halvledarembargona har också gjort allt för att förbjuda kinesisk utveckling av NAND-minne över just 128 lager, där export av verktyg, teknik och ingenjörer till Kina för detta ändamål är att likställa med landsförräderi. Samtidigt uppges de statliga kinesiska teknikfonderna investera allt tyngre i att bygga upp ett komplett alternativ till de amerikanska försörjningsleden för att bland annat möjliggöra expansion av YMTC:s produktutbud bortom de 128 lager stora NAND-kretsarna.

Vidare uppges priserna på NAND ha fallit under produktionskostnaden för de stora tillverkarna likt Samsung, SK Hynix och Micron. Det i sin tur ironiskt nog kan innebära att YMTC är ensamma om att tjäna pengar på minnestypen för tillfället, allt tack vare amerikanska handelsembargon.

KällaDigitimes
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också