HemNyheterHårdvaraApple introducerar andra generationens PC-systemkrets M2

Apple introducerar andra generationens PC-systemkrets M2

Den första i andra generationens M-processorer från Apple ser dagens ljus. Löftet är fyra gånger högre energieffektivitet än Intels diton.

I samband med det mjukvaruorienterade evenemanget WWDC passade Apple på att avtäcka sin största nyhet på länge. Det handlar om systemkretsen M2, vilken blir den första i raden av andra generationens M-processorer för datorer och i viss mån Ipad. Nyheten kommer blott tre månader efter introduktionen av den massiva prestandakretsen M1 Ultra.

Apple M2 introducerar inga banbrytande nyheter på tillverkningssidan. Likt M1 tillverkas denna på TSMC:s 5 nanometer, men här med tillägget ”andra generationens”, vilket talar för att det handlar om den förfinade varianten N5P. Detta tillsammans med att antalet transistorer växer med 25 procent från 16 till 20 miljarder medför att M2 blir en större historia. Detta bekräftas i Apples egen jämförelse av M1 och M2 sida vid sida.

TSMC:s process N5P tillåter en sjuprocentig ökning i prestanda vid likvärdiga kretsar, alternativt 15 procent lägre strömförbrukning. Trots detta anger Apple att de lyckats skruva upp CPU-prestandan med 18 procent vid samma effektförbrukning och motsvarande siffra på GPU-sidan är 25 procent. Apple har även lätta något på tyglarna och tillåter M2 att dra mer ström än M1, något som gör att prestandalyftet på GPU-sidan blir som mest 35 procent.

Optimeringarna på tillverkningssidan sällskapas av nya CPU-arkitekturer. Likt M1 är även M2 utrustad med åtta kärnor, fyra prestandaorienterade och fyra energieffektiva. Apple avslöjar inte vilka arkitekturer det handlar om, men mest troligt är Avalanche respektive Blizzard vilka introducerades tillsammans med mobilkretsen A15 för telefonerna Iphone. Dessa är utvecklade med just högre energieffektivitet i åtanke, vilket gör det möjligt att leverera högre prestanda vid samma effektförbrukning som tidigare.

På grafiksidan (GPU) är det svårt att spekulera i arkitektoniska nyheter då Apple på vanligt manér är förtegna med detaljerna. Vad bolaget däremot bekräftar är att antalet kärnor klivet upp från åtta till tio och att grafikdelens teoretiska prestanda kliver upp med dryga 38 procent till 3,6 teraflops per sekund (TFLOPS) upp från 2,6 TFLOPS för M1. Vad det avslöjar är att Apple vid sidan om att öka antalet kärnor även lyft klockfrekvenserna med dryga 10 procent.

Apple passar även på att göra en passning till sin tidigare nära samarbetspartner Intel. Enligt Apple själva levererar M2 liknande prestanda som en Intel-processor med tolv kärnor till en fjärdedel av effektförbrukningen, ett påstående som givetvis bör tas med en nypa salt. Med facit från M1 är det dock ingen högoddsare att Apples nya M2 är betydligt mer energieffektiv än vad Intel kan frambringa i dagsläget.

Alla moderna systemkretsar har någon form av acceleration för maskininlärning och så även M-serien. Apple M2 ärver den Neural Engine som återfinns i mobilkretsen A15, som levererar 15,8 miljarder operationer per sekund (TOPS). Ökningen i beräkningskraft är dryga 43 procent i jämförelse mot de 11 TOPS som återfinns i M1.

En av de stora nyheterna med M2 är att Apple tar steget från minnestekniken LPDDR4X till LPDDR5. Den största förbättringen här är att hastigheten tar ett kliv upp från 4 266 Mbps till 6 400 Mbps, vilket över M2-kretsens 128 bitar breda minnesbuss ger en teoretisk bandbredd om 102,4 GB/s – en nära 50-procentig ökning jämfört med M1.

Utöver högre hastigheter drar Apple nytta av möjligheten hos LPDDR-teknikerna att använda minneskapslar som inte följer principen om tvåpotenser. Genom detta kan Apple leverera M2 tillsammans med den ”ojämna” konfigurationen 24 GB LPDDR5, vid sidan om på PC-sidan mer vanligt förekommande 16 och 8 GB.

Nya Apple Macbook Air med systemkretsen M2 och profilmått på 11 millimeter.

Apple M2 blir till en början tillgänglig i en ny design av Macbook Air, som går ifrån en kilformad design på 17 millimeter vid sin tjockaste del till att genomgående ha ett profilmått på 11 millimeter. Därtill uppdateras Macbook Pro 13 tum och 16 tum med M2. Datorerna med Apple M2 finns att förbeställa nu på Apple webbplats och blir tillgängliga i juli.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också