HemNyheterHalvledareApplied Materials blir utan Chips Act-pengar

Applied Materials blir utan Chips Act-pengar

Miljardregn över chiptillverkare – men inte deras inhemska leverantör.

I kölvattnet av förbud att sälja avancerad halvledarutrustning till Kina och uteblivna Chips Act-pengar kan den världsledande utrustningstillverkaren Applied Materials komma att försena eller rentav avbryta planerna på expansion i Silicon Valley. Rapporten kommer från San Francisco Chronicle, och fokuserar på bolagets planer att investera 4 miljarder USD i en anläggning för forskning och utveckling i norra Kalifornien.

Anledningen uppges vara att Biden-administrationen under mars månad uppgett att Applied Materials, som redan förlorat en betydande andel av sina affärer till amerikanska förbud att exportera avancerad utrustning till Kina, inte kommer få några Chips Act-pengar. Det senare tillskrivs faktumet att efterfrågan bland halvledarbolag har varit ”överväldigande”, enligt Reuters.

Det amerikanska Chips Act-maskineriet tog lång tid på sig att komma igång efter att programmet tillkännagavs år 2022, men har inlett 2024 med att dela ut anslag till både Intel och TSMC. Näst på tur väntas Samsung bli, men där Intel och TSMC fått stödpengar i häraden 10 procent av dess kommande investeringar i landet pekar nya rykten på att Samsung kan komma att få drygt 6 miljarder dollar – en betydligt större andel av bolagets hittills tillkännagivna investeringar än konkurrenterna.

Enligt uppgifter från Digitimes med hänvisning till Bloomberg väntas Samsung också gå ut med rejält uppskruvade ambitioner i Texas. Bolagets investeringar som i dagsläget uppgår till knappa 20 miljarder dollar väntas istället mer än dubbleras med en helt ny fab, för en slutnota på 44 miljarder dollar. Detta väntas tillkännages av både Samsung såväl som det amerikanska handelsdepartementet den 15 april.

Applied Materials å sin sida är världens näst största leverantör av utrustning till halvledarsektorn, efter Nederländska ASML. Trots detta ser bolaget alltså inte ut att få stöd ur den 52,7 miljarder dollar stora amerikanska Chips Act-potten i nuläget.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också