HemNyheterTillverkningASML kan endast leverera 60 procent av alla ordrar för år 2022

ASML kan endast leverera 60 procent av alla ordrar för år 2022

Att mota kretsbristen stöter på patrull när ASML inte klarar leverera tillräckligt många litografikmaskiner.

Halvledarindustrin kraftsamlar för att mota kretsbristen och investerar stort i nya fabriker. Den kraftiga expansionen som syns världen över ökar samtidigt pressen på underleverantörer, som på kort tid behöver skala upp. En av de klart viktigaste är nederländska ASML, som står bakom litografimaskiner till praktiskt taget alla kretstillverkare.

Although the current macroeconomic environment creates uncertainty, we believe the fundamental growth drivers remain intact. We continue to see unprecedented customer demand across all market segments, from both advanced and mature nodes. We are running at maximum capacity and expect demand to exceed supply well into next year.

Peter Wennink, VD på ASML

ASML:s VD Peter Wennink har tidigare i en intervju med Financial Times berättat om svårigheterna att skala upp produktionen av litografimaskiner, något som inte görs över en natt utan kan ta ett par år. När företaget presenterar sin kvartalsrapport för 2022 års först kvartal framgår att bolaget endast kommer klara att leverera på 60 procent av alla ordrar under året.

We can probably only ship at this moment in time, this year only 60% of the DUV demand. So, anything that comes on that is driven by our maximum capacity. And anything beyond that, indeed, is a matter of capacity lead time, not the [product order] lead time.

Peter Wennink, VD på ASML

Enligt Wennink är efterfrågan litografimaskiner på historiska nivåer. Under 2021 levererades totalt 286 litografimaskiner och för 2022 räknar ASML med att leverera 55 EUV-maskiner och 240 DUV-maskiner. För att ge kontext till siffrorna har ASML en orderstock på 500 DUV-maskiner, vilket innebär långa ledtider på runt två år. Bolaget sitter dock inte på händerna utan arbetar på att kraftigt skala upp sin produktion.

Till år 2025 ska ASML ha en kapacitet att tillverka 90 EUV-maskiner och 600 DUV-maskiner, en ökning om 63 respektive 150 procent. Sett till de idag mest moderna EUV-maskinerna handlar det om varianter med en numerisk apertur om 0,33 som ska levereras i kvantiteter om 90 stycken. Sett till nästa mer högupplösta generation av EUV-verktyg med en numerisk apertur om 0,55 ska antalet uppgå till 20 stycken år 2025.

Värt att påpeka är att ASML:s underkapacitet inte är ett skriande problem idag och det återstår att se vilka effekter det kommer att få. De första fabrikerna som började byggas som reaktion på kretsbristen står klara först år 2024, vilket således är hållpunkten för när en eventuell brist på litografimaskiner kan sätta stopp för nya kretsfabriker att tas i bruk.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också