HemPressmeddelandenBjörn Holmström svensk mästare i innovation

Björn Holmström svensk mästare i innovation

Björn Holmström som grundat startupbolaget NSS Water Enhancement Technology har tilldelats det hedersfyllda SKAPA-stipendiet på 500 000 kronor. Björns innovation WET NANO, som stöttats av både Innovatum Science Parks inkubator i Trollhättan och GU Ventures i Göteborg, ska hjälpa hightechindustrier att bli självförsörjande på nanorent vatten.

Varje år delar stiftelsen SKAPA ut SKAPA-priset till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Det är Sveriges största innovationspris och delas ut till den person som gjort de mest förtjänstfulla insatser när det gäller nyskapande och kreativitet och utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter. Priset har delats ut varje år sedan 1986 och vinnaren kan kalla sig svensk mästare i innovationer.

Under prisceremonin i Blå Hallen i Stockholm den 9 november fick Björn Holmström ta emot priset av talman Andreas Norlén.

– Vinsten kom verkligen som en blixt från klar himmel! Jag trodde att min största chans var på pitchtävlingen, men när det inte blev något pris där trodde jag det var kört. Det blev en riktig chock när dom läste upp mitt namn! Jag är otroligt glad och stolt över detta, och är så tacksam för alla som hjälpt mig och oss under resans gång. Stort tack till Innovatum Science Park som hjälpte oss att lägga grunden och trodde på oss från början och GU Ventures som nu hjälper oss mot nya mål, säger Björn Holmström.

Stora vinster inom halvledarindustri

Björns startup NSS Water Enhancement Technology (NSS Water) har utvecklat en process för att kunna producera världens första nanorena vatten, helt fritt från partiklar över 10 nanometer. En nanometer motsvarar en miljarddels meter. Vid tillverkningen av halvledare (som finns i all elektronisk utrustning) kan innovationen WET NANO medföra en rad stora vinster – Inte minst för miljön.

– Vi på Innovatum Science Park är otroligt glada och stolta att Björn får ta emot detta pris. Hans innovation har verkligen potential att göra en otrolig skillnad, säger Eivind Vogel-Rödin, Chef för startupverksamheten på Innovatum Science Park.

NSS Water Enhancement grundades 2020 av Björn Holmström från Bengtsfors och Christer Ljungwall. Startupbolaget var del av Innovatum Science Parks inkubator i Trollhättan mellan 2021-2023 och är nu ett portföljbolag hos GU Ventures i Göteborg. 2022 blev Björn utnämnd till en av tio nytänkande entreprenörer i Sverige som fick ta emot 200 000 kronor i Åforsk entreprenörskapstipendium.

Juryns motivering:

Färskvatten är en bristvara på många platser på vår jord. Vatten är livsnödvändigt för allt liv på jorden, men används till så mycket annat än att dricka. Vatten är bra att använda för rengöring, och då ska vattnet vara renare än det som ska rengöras. Tänk er att man ska rengöra något som är väldigt litet och inte får ha någon smuts på sig alls, inte ens ett dammkorn ner på nanonivå. Då måste vattnet ” rengöras” innan det kan användas för att rengöra med.

Detta är fallet när man ska tvätta kiselskivor i halvledarindustrin. Traditionellt används otroligt stora mängder vatten för denna tvättprocess. En halvledarfabrik gör av med miljontals kubikmeter vatten om året. Vatten som dessutom förorenas med kemikalier. Med WET NANO har man löst detta på ett mycket effektivare sätt. Genom membrandestillation på industriell nivå kan vattnet renas ner på nanonivå och med minskat kemikaliebehov.

Vattenåtgången i processen blir upp till 90% lägre och tvättvattnet görs på plast i halvledarfabriken. Efter rengöringsprocessen renas vattnet från kemikalier och kan åter släppas ut i naturen, helt utan föroreningar. Detta gör att väldigt mycket färskvatten kan användas till andra livsnödvändiga saker, som dricksvatten eller bevattning vid odling. Därför får uppfinningen WET NANO SKAPA-priset 2023.

Pressmeddelanden
Pressmeddelandenhttps://semi14.se
Semi14 välkomnar och publicerar pressmeddelanden relevanta för de områden vi bevakar. Pressmeddelanden kureras och redigeras vid behov.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också