HemNyheterPolitikBrasilien söker halvledarsamarbete med Kina

Brasilien söker halvledarsamarbete med Kina

President Lula vänder sig till den fria marknaden när Sydkoreanska samarbeten uteblir.

Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva väntas diskutera ett samarbete kring halvledare under sitt statsbesök i Kina under veckan, rapporterar Reuters. Landets halvledarambitioner är inte nya, men valet av Kina som partner är det. I höstas rapporterade Semi14 om att Brasilien förde samtal med Sydkorea om att förlägga Samsung-tillverkning i det sydamerikanska landet, samtal som inte ser ut att ha burit frukt.

USA, som är i full färd med att försöka isolera Kina på halvledarfronten, har föga förvånande inte ställt sig positiva till idén om att Brasilien söker sig till några andra än Nordamerikanska intressen. Detta är något den brasilianska före detta utrikesministern, numera presidentiell rådgivare i utrikesfrågor, Celso Amorim, tar med ro, med hänvisning till att Brasilien inte är i en position att välja sida mellan USA och Kina.

I don’t pay attention to messages. If the U.S. wants, they can propose bigger and better conditions and that’s it, and we will choose theirs. […] We have no preference for a Chinese semiconductor factory. But if they offer good conditions, I don’t see why we refuse. We are not afraid of the big bad wolf.

– Celso Amorim, utrikespolitisk rådgivare till president Lula

Amorim låter meddela att Brasilien inte räds ”den stora stygga vargen”, men att landet samtidigt inte stänger dörren för ett samarbete med USA. Han menar också att Brasilien inte har någon anledning att tacka nej till ett samarbete med Kina bara för att det råkar vara Kina, när han blir tillfrågad om USA:s restriktiva inställning mot länder som går i tankar att samarbeta med mittens rike på ett halvledarplan.

President Lulas och rådgivare Amorims utspel kommer dryga två månader efter att ett annat latinamerikanskt land, Mexiko, införlivades i en Nordamerikansk halvledarallians. Som av en händelse var Lula på statsbesök i USA där han mötte sin motpart Joe Biden kort efter att alliansen tillkännagavs – nu väntas han och Brasilien istället gå balansgång mellan sina två största handelspartner.

I cannot condition where I am going to buy a chip, or something else, to these values. In fact, the chip is not impregnated with these values, it is value free.

– Celso Amorim

Amorim kommenterar också att Brasilien inte kommer anamma antingen Kinas eller USA:s ideologier framledes. Samtidigt ser han på halvledarvärldens produkter som frikopplade från de samhällen som producerar dem – ”chip är inte stöpta med dessa värderingar, de är fria från värderingar”, som Amorim uttrycker det.

President Lula väntas under sitt statsbesök besöka bland andra Huawei, bolaget som blev utkastat även från Brasiliens 5G-nät efter påtryckningar av Trump-administrationen riktade mot Lulas föregångare Jair Bolsonaro.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också