HemArtiklarReportageComputex 2022: En avslagen historia

Computex 2022: En avslagen historia

Semi14 har, som kanske enda europeiska media, besökt vad som normalt är världens största datormässa.

Datormässan Computex hålls traditionellt i Taiwans huvudstad Taipei den sista veckan i maj månad varje år, men pandemin med tillhörande inreseförbud för utländska medborgare ställde in 2020 och 2021 års upplagor. År 2022 lät det länge från utställarhåll att en siktet var inställt på ännu en digital upplaga, men tidigt under maj månad kunde arrangören TAITRA gå ut med att Computex 2022 går av stapeln.

Taiwan har nämligen börjat lätta på inreserestriktioner, vilket innebär att bland annat undertecknad är på plats. I takt med att vaccinationsgraden närmar sig 80 procent bland landets befolkning har det politiska styret tagit ett steg bort från ”zero COVID” som nu endast Kina håller fast vid – istället heter Taiwans policy nu ”coexist with COVID”. Att närvara vid en mässa likt Computex som internationell representant låter sig dock inte göras hur som helst.

I normalfallet tillåter Taiwan 90 dagar visumfritt för EU-medborgare. Tidigt år 2020 byttes detta mot inreseförbud, men sedan april 2022 är det möjligt att åter resa till önationen – om du kan visa på existerande affärsintressen och få ett visum baserat på en reseplan som inkluderar aktiviteter relaterade till dessa. Inresande tvingas också genomgå karantän på hotell speciellt anpassade för detta – sedan början av maj i totalt sju dagar.

Computex 2022 är med andra ord en lokal affär. Arrangören TAITRA må göra sitt bästa för att trumma upp intresse med keynotes från bland annat AMD, Nvidia och Asus – men dessa är samtliga i digitalt format. Det hindrade dock inte Semi14 och undertecknad, som ändå råkade vara på plats i Taipei, från att besöka mässan och se hur en lokal tillställning ter sig. Med oss på plats var även den före detta moderkortsingenjören och numera frilansande elektronikingenjören Jon ”elmor” Sandström.

Sällan har en man varit så stolt över en RGB-LED som herr Sandström.

Det första som slår oss är att mässan under 2022 års upplaga är begränsad till endast fjärde våningen av Nangang Exhibition Center Hall 1, och uppskattningsvis endast en tredjedel av denna våning. Normalt är både våning 1 såväl som 4 fullsmetade med montrar och utställare från otaliga länder, varav vissa även huserats i antingen i Hall 2 på andra sidan vägen eller i Taiwan World Trade Center intill landmärket Taipei 101.

Efter att ha mött på ett dussin människor där det i normala fall hade varit flera hundra i korridorerna och tagit oss in på själva utställningen blir det uppenbart att det är lika tomt på själva mässgolvet. Besökare fanns, men uppgick sannolikt under vårt besök på mässans andra dag till ett par hundra stycken, där mässhallen är dimensionerad för över 4 000 samtidiga besökare. De flesta var koncentrerade till området kring mässans fyra stora utställare, Gigabyte, Infineon, Kioxia och Delta.

Höjdpunkten under det digitala Computex var sannolikt AMD:s presentation av arkitekturen Zen 4, till vilka moderkortstillverkarna tilläts presentera produkter med de nya styrkretsarna X670 och X670E. Gigabyte, som ensam moderkortstillverkare på plats, hade inte ett X670-moderkort med Sockel AM5 inte bara i sin egen monter, utan även till låns hos Infineon, som levererar kontrollerkretsar till moderkorten i fråga.

Det enda egentligen sevärda på plats var således Gigabytes kvartett med AM5-moderkort. I grannbåset lät Infineon oss bli mer närgångna med AM5-sockeln och bekanta oss med Gigabyte-moderkortens strömförsörjning, då ett exemplar utan kylflänsar hade ställts ut. Infineon bjöd även på kaffe, medan Kioxia bjöd på en rundtur i sin ”tunnel of memories”, där väggarna kantats med höjdpunkter ur bolagets historia sedan de var Toshiba.

Andra tillverkare som lurats övertygats att medverka i årets mässa inkluderade bland annat Varta, som fiskade personuppgifter i utbyte mot två par batterier – ett visitkort var värt både AA och AAA. Jon såg Vartas säljpitch som en möjlighet att motpitcha sin egen produkt, Deruler, då den matas med ström från ett 9V-batteri.

Vissa spår av sedvanliga utställare kunde också skymtas. Komponenttillverkaren MSI hade valt att stå över mässan med hänvisning till avsaknad av internationella mediedelegationer. Löften om närvaro från Semi14 var med andra ord inte tillräckligt för att rättfärdiga en investering i halvmiljonklassen, istället valde bolaget att skicka ut vad vi trodde var en ambulerande soptunna på mässgolvet.

Vid närmare granskning, när vi satte oss i närheten av en dockningsstation för MSI-skapelsen, visade det sig istället vara en ”AMR-AI-PJ-UVGJ Robot”. En titt på andra sidan av maskinen avslöjar att det är någon slags tingest som desinficerade mässgolvet och kanske även den omgivande luften. Roboten var heller inte ensam, utan hade vänner inne på såväl mässgolvet som i intilliggande korridorer.

Vi lämnade MSI:s robot och 2022 års upplaga av Computex bakom oss, precis som Taiwan lämnat sin policy för noll COVID. Därför är det kanske extra passande att undertecknad just nu sitter i karantän på ett hotellrum med COVID-19 – som möjligen inkasserades på självaste Computex, trots robotarméns idoga försök.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också