HemNyheterHalvledareHalvledarbrist kan lätta markant under 2022 års avslutande hälft

Halvledarbrist kan lätta markant under 2022 års avslutande hälft

Tillgången på komponenter kan åter bli hållbar – om kinesiska lockdowns inte blir allt för många eller långvariga.

Halvledarbristen har lagom till att den börjar visa tecken på att lida mot sitt slut till och med börjat nå svensk kvällspress med anledning av kriget i Ukraina. Tidigare bud från industrikännare och aktörer i branschen har pekat mot en normalisering någon gång under perioden 2022 till och med år 2024 – men nu menar Counterpoint Research att ett minskat köpsug på billiga datorer samt telefoner kan reda ut bristen inom kort.

Trots situationer med lockdowns i Kina som spelar leveranskedjorna ett spratt uppger nu den asiatiska analysfirman att tillverkare blivit betydligt bättre på att diversifiera sina försörjningsled. Situationen i Kina uppges också ha en dominoeffekt på framför allt den inhemska elektroniktillverkningen, men är även framledes en viktig kugge på den globala scenen.

Last year, supply tightness dovetailed with the rebound in consumer and business demand, causing a lot of headaches across the supply chain. But over the past few months, what we have seen is softening demand intersecting nicely with higher inventories […] The issue now isn’t shortages but shock to the system from lockdowns, which is having a domino effect across China at the moment.

Dale Gai, Counterpoint Research
Bild: Counterpoint Research

Den kinesiska COVID-hickan åsido menar analysfirman att lagersaldon är på väg upp, samtidigt som efterfrågan minskat. I princip samtliga komponenter som krävs för att framställa en telefon har sett en ljusning i tillgångsläget för år 2022, med undantag för 4G-kompatibla systemkretsar (SoC). Även strömregulatorer (Power Management Integrated Circuit, PMIC) kan anses vara en bristvara av det akutare slaget just nu.

Med denna data i ryggen menar Counterpoint Research att kretsbristen kan räknas vara förbi sitt mest akuta skede så snart som 2022 års andra hälft. Detta till trots ser orderingången ut att vara fortsatt stark, varför ingen direkt rea på komponenter kan räknas med. De enda kategorierna som väntas vara på nedgång i prislistorna är DRAM och NAND-baserad lagringsmedia.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också