HemNyheterAffärerIntel och Tower Semiconductor ingår foundry-samarbete

Intel och Tower Semiconductor ingår foundry-samarbete

Istället för ett förvärv av Tower Semiconductor blir det ett fördjupat samarbete, där bolaget köper in sig i en av Intel Foundry Services fabriker – i USA.

Efter att Kinas konkurrensmyndighet dragit Intels förvärv av Tower Semiconductor i långbänk tvingades parterna lägga ned affären. Kinas för Intel negativa beslut ses av många som ett sätt för landet att ge igen mot USA, som genom tuffa sanktioner vill mota landets avancemang inom halvledare i grind. Trots detta gjorde parterna klart att de inte hade för avsikt att gå skilda vägar.

Nu går bolagen ut med att de ingår ett nytt samarbete, som går ut på att Tower Semiconductor investerar 300 miljoner i Intels anläggning Fab 11X i Rio Rancho, New Mexico. Med detta förvärvar och övertar Tower Semiconductor ägarskap över utrustning och andra fasta tillgångar i fabriken, som ger bolaget en tillverkningskapacitet om 600 000 fotolager i månaden för tillverkning av analoga kretsar på kiselskivor om 300 millimeter.

We are excited to continue working with Intel. As we look to the future, our primary focus is to expand our customer partnerships through high-scale manufacturing of leading-edge technology solutions. This collaboration with Intel allows us to fulfill our customers’ demand roadmaps, with a particular focus on advanced power management and radio frequency silicon on insulator (RF SOI) solutions, with full process flow qualification planned in 2024. We see this as a first step towards multiple unique synergistic solutions with Intel.

– Russel Ellwanger, VD på Tower Semiconductor

Draget innebär att Tower Semiconductor, som specialiserar sig på främst tillverkning av analoga kretsar, säkrar upp för framtida kundbehov. Bolaget pekar ut framförallt två olika typer av produkter som ska tillverkas i Intels anläggning Fab 11X. Primärt handlar det om bolagets differentierade 65-nanometersteknik med bipolära-CMOS-DMOS (BCD) för energihantering, och det talas även avancerad energihantering samt chip för hantering av radiofrekvenser tillverkade på den specialiserade noden radio frequency silicon-on-insulator (RF SOI).

Vid sidan om att Tower Semiconductor köper in sig i en av Intel Foundry Services fabriker talar de om synergieffekter. Uttalat är att Tower Semiconductor ska använda kapaciteten för att leverera kretsar åt sina foundry-klienter, men det är ingen högoddsare att företagen ömsesidigt kommer dra nytta av varandras tekniker och produktportföljer. Detta ligger helt i linje med Intels uttalande när förvärvet gick i kras om att de skulle hitta alternativa vägar för att kunna samarbeta med Tower Semiconductor.

KällaIntel
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också