HemNyheterHalvledareItalien vill locka Intel med fyra miljarder euro

Italien vill locka Intel med fyra miljarder euro

Vid sidan om EU Chips Act går Italien fram med egna medel för att få Intel att förlägga en chipfabrik i landet.

När halvledarbristen med full kraft slog till mot bilindustrin blev det en ögonöppnare för politiker. Inte enbart för att det berör transportmedel, utan även insikten om att ett elektrifierat samhälle är beroende av kretsar och att en förkrossande majoritet av allt tillverkas i Asien där geopolitiska spänningar är en betydande riskfaktor.

USA och EU arbetar därför frenetiskt för att genom statliga stöd och skattelättnader få främst TSMC, Samsung och Intel att förlägga nya fabriker i närområdet. Det är dock inte enbart EU med 27 länder i enad trupp som går fram med satsningar, även enskilda länder gör sitt för att locka tillverkarna till inhemsk mark. Nu senast Italien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Italiens regering planerar att öronmärka 4 miljarder euro, motsvarande cirka 43 miljarder kronor, fram till år 2030 för att främja tillverkning av chip inrikes. Konkret är syftet att pengarna ska användas för att locka Intel, vilket även inkluderar israeliska Tower Semiconductor Intel har för avsikt att förvärva. Italien har dock inte enbart Intel i sikte utan för även samtal med EU-baserade STMicroelectronics och MEMC Electronics Materials Inc.

Det är sedan tidigare känt att Intel visat intresse att förlägga åtminstone en fabrik i Italien och enligt rapporten ska investeringen motsvara runt 8 miljarder euro. Av dessa ska således regeringen bjuda till med medel och erbjuda ”gynnsamma villkor”, enligt rapporten. I september 2021 flaggade Intel för att de kan komma att investera så mycket som 95 miljarder euro, motsvarande drygt 1 biljon kronor, under de kommande tio åren.

Tidigare uppgifter talar om att Intel i närtid planerar tre helt nya anläggningar i EU, vilka tillsammans kompletterar varandra. En fabrik i Italien för testning av kretsar och sammansättning till färdiga slutprodukter och ett center för forskning i Frankrike. Den huvudsakliga fabriken som tillverkar själva kretsarna väntas förläggas i Tyskland. Nyligen rapporterade Reuters om att tysklandsfabriken ska byggas i staden Magdeburg i delstaten Sachsen-Anhalt.

KällaReuters
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också