HemNyheterPolitikJapan på gång med exportrestriktioner mot Kina

Japan på gång med exportrestriktioner mot Kina

Under våren uppges Japan införa restriktioner av litografiutrustning till Kina, utan att nämna den senare vid namn.

Nyligen rapporterades att USA nått en överenskommelse med Nederländerna och Japan om att begränsa exporten av ”avancerade maskiner för kretstillverkning” till Kina. Det här är av särskild stor betydelse, då ett exportstopp från nederländska ASML och japanska Nikon, Canon och Tokyo Electron skulle sätta åtminstone tillfälligt stopp för Kinas möjligheter att bygga ut sin halvledarindustri. Än så länge är det dock endast USA som bekräftat överenskommelsen.

Nu rapporterar Kyodo News (via Reuters) att den japanska regeringen arbetar på en lagändring som ska göra det möjligt att begränsa exporten av avancerade litografimaskiner. Restriktionerna kommer träda i kraft efter en ny förordning från regeringen och ska enligt rapporten inte nämna Kina vid namn, i syfte att minimera de sannolika repressalier som följer från landet.

Att Japan stegar varsamt vid införandet av restriktionerna är i linje med uttalanden från Nederländernas premiärminister Mark Rutte. När Rutte bekräftade att samtal gällande restriktioner pågick var han tydlig med att de valt att inte kommunicera detta utåt då det är en känslig fråga. Han tillade även att de inte nödvändigtvis kommer bekräfta något om en överenskommelse skulle nås och att en sådan kommuniké skulle behöva vara väl förberedd.

Att Japan och Nederländerna inte vill göra något väsen av sig om överenskommelsen, som endast bekräftats av USA, har sannolikt med Kinas svar att göra. Det är i dagsläget inte klart vilka maskiner som enligt överenskommelsen klassas som ”avancerade” och beläggs med exportstopp till Kina, men oavsett omfattning kommer de nya restriktionerna få Kinas drömmar om självförsörjning inom halvledare att gå i kras. Att ett svar följer är därför ingen högoddsare.

Det senare är även en av flera orsaker till varför USA vill begränsa Kinas förmåga på området. Den officiella hållningen är att det är en fråga om nationell säkerhet att hindra Kina från att utveckla med avancerade chip, som kan användas av militären. En annan aspekt som inte ska förringas är att USA vill hindra Kina från att ta över rollen som världens ekonomiska stormakt – ett scenario som inte är möjligt utan de halvledare som numera används i praktiskt taget allt omkring oss.

Att Japans exportrestriktioner dröjer till våren överensstämmer med tidigare rapporter att det behövs några månader att reda ut juridiska frågor. Med tanke på att Japan och Nederländerna håller låg profil lär det också dröja en tid innan vi får klarhet i detaljerna och inte minst vad avtalet definierar som ”avancerade maskiner för kretstillverkning”. Innan dess är det omöjligt att spekulera i hur hårt slaget blir mot Kinas inhemska halvledarindustri.

KällaReuters
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också