HemNyheterHalvledareKina: "Motåtgärder om USA inför sanktioner mot enskilda företag"

Kina: ”Motåtgärder om USA inför sanktioner mot enskilda företag”

Föga förvånande reagerar Kina på USA:s hot om att släcka ned dess tillverkning av halvledare.

Efter invasionen av Ukraina är Ryssland är under hård press med kraftfulla ekonomiska sanktioner från USA, EU och Storbritannien. Hur effektiva sanktionerna är i att påverka krigets utgång ifrågasätts på många håll, samtidigt som det finns en oro för att Kina kan komma till Rysslands undsättning.

The US can’t impose the so-called sanctions and long-arm jurisdiction on Chinese companies or individuals when dealing with its relation with Russia. The US has no reason to harm China’s legitimate rights, otherwise China will be forced to answer with strong and resolute response.

Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesminister

I syfte att försöka få Kina att följa västvärldens exempel har USA bland annat hotat med att lamslå kinesisk halvledarindustri. En talesperson för Kinas utrikesminister meddelar att USA för att hantera sin relation med Ryssland inte ”kan införa så kallade sanktioner och långarmad rättskipning” mot Kina. Vidare anger utrikesdepartementet att det är Kinas legitima rätt och att sanktioner inte löser några problem, utan enbart skapar nya sådana. Uppgifterna härrör från regimtrogna Global Times, vilket dock inte gör citat från en tjänsteman mindre korrekt återgivet.

Intressant i sammanhanget är att rapporten specifikt nämner Biden-administrationens hot om att stänga ned verksamheten för Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), Kinas största tillverkare av halvledare och i praktiken den enda som inhemskt kan tillverka prestandaorienterade kretsar. Till följd av tidigare sanktioner mot Kina kan SMIC dock inte tillverka kretsar på spjutspetsteknik, då de bland annat inte tillåts köpa avancerade verktyg från ASML.

Enligt tidigare uppgifter använder SMIC mjukvara från USA för att styra utrustningen som används vid tillverkning av chip. Det också också på den vägen USA på distans ska kunna släcka ned SMIC:s halvledartillverkning, något som beroende på sanktionernas längd skulle sätta käppar i hjulen för Kinas ambitioner om självförsörjning.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också