HemNyheterHalvledareKraftelektronikdagen 2023 den 17 maj på Electrum

Kraftelektronikdagen 2023 den 17 maj på Electrum

Smartare Elektroniksystem bjuder in till en heldag av presentationer med talare inom svenska halvledarintressen.

Sverige har potential att spela en central roll i EU:s halvledarintresse och då kanske främst inom två områden – utbildning och wide bandgap-material. Som handen i handsken för detta bjuder Smartare Elektroniksystem den 17 maj in till Kraftelektronikdagen 2023, som i år äger rum på Electrum vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Kista, Stockholm.

Dagen på Electrum i Kista/Stockholm kommer bjuda på intressanta talare, värdefulla kunskaper och insikter från företag och experter. Du har även möjlighet att påverka agendan för Sveriges elektronikindustri. Dessutom har du chans att knyta kontakter och skapa möjligheter med kollegor från hela branschen. 

För elektrifieringen av samhället behövs kraftelektronik för styrning och omvandling av elektrisk energi, konstateras i inbjudan. Medverkar gör bland annat Björn Magnusson på STMicroelectronics, Christian Vieider på Coherent, Lars Ivarsson på Siemens, Mikal Hjorth på Electrification Hub, och representanter från Vinnova, KTH, RISE och Smartare Elektroniksystem.

När det kommer till just kraftelektronik ligger Sverige i framkant gällande forskning och det är även ett område som pekades ut när en arbetsgrupp bestående av lärosäten och bolag presenterade ”En nationell strategi för halvledare”, där Semi14 som enda media var på plats. I svensk kontext är oftast kiselkarbid (SiC) i fokus, även om det givetvis också finns god inhemsk kompetens inom galliumnitrid (GaN).

Nyligen gick SweGan AB ut med att de bygger en ny facilitet i Linköping för tillverkning av kiselskivor med galliumnitrid-på-kiselkarbid (GaN-on-SiC), då tog vi tillfället i akt att prata om utvecklingen med KTH-professorn Mikael Östling. Även på den globala scenen och inte minst i Europa både uppmärksammas och investeras det alltmer i kraftelektronik, där aktörer likt Infineon, Bosch, STMicroelectronics och Wolfspeed på senare tid utmärkt sig.

Evenemanget börjar klockan 8:30 och pågår fram till 16:30 den 17 maj. Under dagen bjuds det på lunch och i sann svensk manér fika inget mindre än tre gånger. Att delta är kostnadsfritt och anmälan görs via följande länk.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också