HemNyheterHalvledareMinskad orderingång på halvledare väntas slå mot Globalfoundries och SMIC

Minskad orderingång på halvledare väntas slå mot Globalfoundries och SMIC

De två kontraktstillverkarnas tillfälliga respit under kretsbristen kan vara över.

I takt med att nyligen färdigställda fabriker börjar tillverka kretsar och efterfrågan på billigare konsumentelektronik minskar väntas det slå hårdast mot kontraktstillverkarna Globalfoundries och SMIC, skriver Digitimes. Resonemanget är att amerikansk-emiratiska Globalfoundries och kinesiska SMIC under kretsbristen varit ett andrahandsval och att kunderna nu återvänder till större aktörer likt TSMC och UMC för sina produkter.

I Taiwan, hemvist till TSMC och UMC, väntas beläggningen på produktionslinorna under 2022 års avslutande hälft ligga på 90–95 procent. Den minskade orderingången på konsumentelektronik uppges också ha ersatts av kretsar för bruk inom HPC (high-performance computing), bilindustrin, och industriella applikationer.

SMIC i egenskap av kinesisk kontraktstillverkare och speciellt Globalfoundries, ursprungligen en spin-off från AMD har en historia av att vara lite av sorgebarn i branschen. Efter många år av förluster lyckades båda profitera på kretsbristens år 2020 och 2021, men framtiden är nu åter oviss när tillgångssituationen så sakteliga normaliseras.

Digitimes menar även att de taiwanesiska tillverkarna TSMC, UMC och Vanguard International Semiconductor (VIS) har yields, andelen fungerande kretsar per kiselplatta på cirka 95 procent i mogna tillverkningsprocesser. Därtill uppges bolagen ha en högre grad av inbyggd flexibilitet i produktion och design än konkurrenterna, vilket gör att den taiwanesiska trion sannolikt inte hotas av minskad orderingång på samma sätt.

På annat håll fortsätter Intel och Samsung sina gigantiska satsningar. Den förstnämndes Intel Foundry Services kommer under 2023 inleda tillverkning på Intel 4 och det koreanska bolaget håller som bäst på att finjustera 3 nanometer GAAFET för massproduktion – dock utan EUV-litografi. Gemensamt har de båda att de fortsatt saknar namnkunniga kunder.

KällaDigitimes
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också