HemNyheterHalvledareNordic Semiconductor utannonserar sin första Wifi-krets

Nordic Semiconductor utannonserar sin första Wifi-krets

Blott 20 månader efter förvärvet av Imagination Technologies Groups Wifi-division lanserar det norska bolaget sin första Wifi-krets.

Norska Nordic Semiconductor är en av få nordiska aktörer inom halvledarvärlden, och bolaget har främst nischat in sig på marknaden med strömsnåla systemprocessorer och Internet of Things-applikationer, med till exempel kretsar för Bluetooth Low Energy (LE). Nu utannonserar det Trondheim-baserade bolaget att de sjösatt sin första Wifi-krets för Wifi 6 – nRF7002.

Kretsen i sig platsar in i Nordics produktutbud som en ”companion IC”, eller ”kompanjonskrets”. Tanken är att det nya chipet ska paras med bolagets systemprocessorer, men uppges inte vara beroende av bolagets övriga produkter. Enligt bolagets pressmeddelande ger den nya kretsen för trådlöst nätverk bolaget en unik position på marknaden som ”ett av få bolag med Bluetooth, Wifi och trådlös IoT”.

We were able to bring our first Wi-Fi IC to market very quickly as a result of acquiring an extremely capable Wi-Fi team alongside a portfolio of Wi-Fi assets that team had already developed

– Svein-Egil Nielsen, Nordic CTO/EVP of R&D and Strategy

Lanseringen följer 2020 års förvärv av Imagination Technologies Groups Wifi-division Ensigma, där Nordics CTO Svein-Egil Nielsen talar om ett snabbt förlopp från uppköp till färdig produkt. Affären innebar att Nordic fick tillgång till intellektuella rättigheter och delvis utvecklade produkter, samt anställda i Sverige, Storbritannien, Indien och Taiwan – tiden från förvärv till lansering av färdig produkt var blott 20 månader.

Nordic Semiconductor är ett fabless-bolag med drygt 1 200 anställda listat på Oslo-börsen med ett börsvärde om drygt 30,1 miljarder NOK, motsvarande cirka 32,2 miljarder svenska kronor. Börsvärdet i sig är i runda slängar en halvering från slutet av år 2021, då bolaget värderades till ungefär det dubbla.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också