HemNyheterHårdvaraNvidia planerar ARM-processorer för PC-bruk

Nvidia planerar ARM-processorer för PC-bruk

Namnkunniga aktörer med ingen mindre än Nvidia i spetsen väntas äntra marknaden för ARM-baserade PC-processorer år 2025.

Världens största leverantör av grafikkretsar och beräkningskort, amerikanska Nvidia, är i full färd med att utveckla ARM-baserade processorer för PC-marknaden till år 2025, rapporterar Reuters. Att det väntas ske till just 2025 är för att det är året då Qualcomms exklusivitet till ARM-processorer för Windows löpt ut. Att Linux-kärnan har fullt stöd för ARM sedan länge är fortsatt inte tillräckligt för en satsning på produkter riktade mot konsument.

Nvidia har en lång historik av att använda ARM-baserade kretsar i sina produkter. Redan år 2008 lanserade bolaget systemkretsfamiljen Tegra, som ursprungligen tog sikte på telefoner – medan senare versioner istället hamnade i spelfokuserade enheter likt Nvidias egna Shield och Nintendo Switch. På senare tid är AI-acceleratorn Grace Hopper ett annat exempel, där en beräkningskrets paras med hela 144 ARM-kärnor för bruk i superdator.

Exakt vad Nvidia har i kikaren för PC-marknaden är ännu oklart, men det är sannolikt en relativt smal sak för bolaget att pussla ihop nya systemprocessorer av nyare ARM-kärnor och grafikkretsar riktade mot konsumenter. Det i sin tur skulle kunna ses som en satsning liknande Apple Silicon och Qualcomms PC-initiativ som går under namnet Snapdragon X. Mer detaljer om det sistnämnda väntas presenteras senare idag, tisdag den 24 oktober, under eventet Snapdragon Summit.

Nvidia och Qualcomm är heller inte ensamma om att satsa på ARM för Windows, utan även AMD uppges vara i full färd med att utveckla ARM-baserade systemprocessorer för PC-marknaden. Det i sin tur kan innebära början på slutet för instruktionsuppsättningen x86, som år 1978 introducerades av Intel med processorn 8086 – och även om Intel själva inte gör någon stor sak av ARM för PC-marknaden har bolaget investerat i ARM såväl som RISC-V.

Med andra ord ser 2024 ut att bli året då konceptet Windows on ARM går från teknikdemo till att skjuta skarpt, om än med inledande Qualcomm-exklusivitet. Riktigt intressant blir det istället när Microsoft släpper Windows on ARM fritt år 2025 och processormarknaden för persondatorer går från duopolet Intel och AMD till att även innefatta öppen konkurrens från Nvidia, Qualcomm och sannolikt många fler.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också