HemNyheterHalvledareSamsung grundar AI-halvledardivision

Samsung grundar AI-halvledardivision

AGI Computing Lab ska forska i nästa generations AI – artificiell generell intelligens.

Sydkoreanska Samsung har grundat en ny division för artificiell generell intelligens (AGI) i Silicon Valley. Den nya enheten lyder under namnet AGI Computing Lab och kommer ledas av den före detta Google-ingenjören Dong Hyuk Woo enligt den koreanska publikationen Maeil. AGI ses som ”nästa generations” AI där målet är att utveckla intelligens jämförbar med människans.

Att Samsung satsar på AGI kan tillskrivas faktumet att bolaget inte lyckats kapitalisera på den nuvarande AI-vågen i samma stil som bolagets konkurrent TSMC. Som för att strö salt i såren meddelade TSMC också nyligen att kontraktstillverkaren inleder en AI-allians med Samsungs största konkurrent på minnessidan tillika sydkoreanska landsmän SK Hynix om nästa generations kretsar.

TSMC har också låtit hälsa att orderböckerna för AI-kretsar är fulla och kommer så förbli till åtminstone år 2025 till följd av brist på avancerad paketering – något Samsung som relativ nykomling till kontraktstillverkning inte besitter i samma skala. Detta är precis vad Woo väntas forska i för AGI Computing Labs räkning, med målet att Samsung rent tillverkningstekniskt ska kunna mäta sig med TSMC när AGI blir verklighet.

Woo tros vara ett av Samsungs bästa hopp för att uppnå just detta. Hans CV inkluderar en närmare 10-årig stint hos Google som en av arkitekterna i bolagets TPU-projekt (Tensor Processing Unit). Googles Tensor-processorer är bäst kända från bolagets Pixel-serie av mobiltelefoner, och innan produktserien ens var påtänkt hann Woo även med några år hos Intel som forskare och arkitekt.

Exakt vilka typer av produkter AGI Computing Lab och dess forskning är tänkt att mynna ut i är inte uttalat. Med Woos praktiska erfarenhet av att utveckla specifika AI-tillägg för mobila processorer är det däremot ingen högoddsare att vänta sig att divisionens prioritet är utrusta Samsungs Exynos-serie till en serie med AGI-prestanda att räkna med. Huruvida de också kan skala upp AGI till ett globalt projekt med tillverkning av stora högpresterande kretsar återstår att se.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också