HemNyheterHalvledareSamsung höjer 3D NAND-priser trots fallande marknad

Samsung höjer 3D NAND-priser trots fallande marknad

Världens största minnestillverkare trotsar marknadslogik i jakten på YMTC:s marknadsandelar.

Världens största minnestillverkare, sydkoreanska Samsung, rapporteras av Digitimes ha höjt priserna för minnestypen 3D NAND med 10 procent under december månads första hälft. Prishöjningen följer rapporter om att Samsung inte lättar på produktionstakten trots att minnesmarknaden mer eller mindre på egen hand väntas sänka 2023 års halvledarförsäljning.

En bakomliggande anledning till den motsägelsefulla ekvationen är faktumet att kinesiska YMTC först gick miste om en affär med Apple om att leverera NAND-kretsar till inhemska Iphone-produkter, för att sedan helt och hållet svartlistas av USA. Resultatet är att Samsung, i egenskap av en av Apples största NAND-leverantörer, är i en position att vinna tillbaka kontrakt som var vikta åt YMTC.

En liknande situation råder i datorbranschen, där YMTC hade gjort landvinningar och haft kontrakt med OEM-tillverkare för sina senaste minneskapslar. Dessa kontrakt är nu i praktiken värdelösa, när till och med kinesiska tillverkare rapporteras sluta köpa YMTC-kretsar av rädsla att drabbas av amerikanska sanktioner. Detta ger Samsung ytterligare ett område att vinna marknadsandelar på.

Andelen påbörjade kiselskivor i produktion, wafer starts per month, över tid. Bild: Techcet

Minnesmarknaden är den kanske mest volatila delen av den i grunden cykliska halvledarbranschen. Enligt Digitimes har priserna för Samsungs 256 GB stora TLC NAND-krets legat stadiga sedan i augusti, för att under början av december ha höjts. Priset på NAND-kretsar överlag uppges under samma tidsperiod ha sjunkit från att ha varit lönsamma till en förlustaffär.

KällaDigitimes
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också