HemNyheterAffärerSvenska AlixLabs säkrar 10 miljoner i investeringar

Svenska AlixLabs säkrar 10 miljoner i investeringar

Wallenbergsfären och Almi Invest investerar i klyvning av transistorfenor i kisel.

Svenska Alixlabs meddelar i ett pressmeddelande att bolaget har säkrat 10 miljoner kronor från Navigare Ventures och Almi Invest. Semi14 har tidigare skrivit om bolagets ALE-process (Atomic Layer Etching), där transistorfenor klyvs med hjälp av etsning. Processen är tänkt att minska antalet kostsamma EUV-exponeringar, och siktet är inställt på att erbjuda bolag likt TSMC och Samsung tekniken för deras processer på 2 nanometer.

Med vår patenterade ALE-teknik kan den handfull bolag som besitter den mest avancerade halvledartillverkningen minska antalet processteg och därigenom spara tid, energi och klimatpåverkande utsläpp. Vi är stolta över att kunna fortsätta utveckla denna teknik i Sverige med stöd av våra investerare.

– Jonas Sundqvist, VD Alixlabs

I pressmeddelandet trycker Alixlabs VD Jonas Sundqvist på att ALE-processen är ett sätt att minska den totala energiåtgången, men också att utvecklingen kan fortsätta ske i Sverige. Alixlabs hemvist är RISE Pronano-labb i Lund, där bolaget är i full färd med att validera sin etsningsprocess för bruk i bulkkisel.

Vi investerar i bolag som grundar sig i vetenskap och framkantsteknologi och möjliggör morgondagens industri. Vi ser att AlixLabs banar väg mot en hållbarare framtid för halvledartillverkarna och ser också fram emot ett mer innovativt halvledarsverige som kan vara med och bidra på EU-nivå.

– Alex Basu, Investment Manager, Navigare Ventures

Exakt vem som investerat vilka summor framgår inte. Klart står dock att Wallenbergsfärens teknikinvestmentbolag Navigare Ventures ser Alixlabs som en del av Sveriges nationella halvledarstrategi, där försök görs att positionera Sverige som en halvledaraktör på ett EU-plan. Utöver de nytillkomna 10 miljonerna tilldelades bolaget 500 000 kronor av Vinnova så sent som i december 2022 för att stödja fortsatt forskning.

Investeringarna i Alixlabs bleknar dock en aning i jämförelse med KISAB och dess 7,5 miljoner euro som tillkännagavs i höstas. En annan svensk halvledaraffär som gått av stapeln nyligen var amerikanska Veecos förvärv av Lundabolaget Epiluvac – till prislappen 30 miljoner USD.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också