HemNyheterHalvledareSydkorea investerar i att "vinna kriget" i halvledarindustrin

Sydkorea investerar i att ”vinna kriget” i halvledarindustrin

Regeringen planerar ytterligare ett stödpaket för att främja inhemsk industri och vinna ett högteknologiskt krig.

Med subventioner och skattelättnader vill EU och USA ”ta hem” tillverkningen av halvledare i syfte att risksprida den globala produktionen, som till stor del är koncentrerad till östra Asien. Tillsammans vill de båda regionerna svara för cirka 50 procent av världsmarknaden, vilket vore betydligt mer än en dubblering jämfört mot idag.

Investeringarna från väst har lett till en kapprustning, där industrins nuvarande stormakter kontrar med egna subventioner. Nu går Sydkoreas finansminister Choi Sang-mok ut med att regeringen är på gång med ett nytt stödpaket för halvledarinvesteringar värt 10 biljoner sydkoreanska won, motsvarande cirka 7,3 miljarder USD, vilket blir en del i att vinna vad han beskriver som ett ”krig” i halvledarindustrin. Uttalandet är ett eko av presidenten Yoon Suk-yeol, som när han utlovade att förlänga skattereduktionen för chipinvesteringar även talade om att landet skull ”ösa alla möjliga resurser för att vinna chipkriget”.

Finansministern går inte in på närmare detaljer om det krigsvinnande paketet, men ska i de grova penseldragen riktas mot hela leveranskedjan – från kritiska material vid produktion till maskiner och fabless-företag som designar chip. Till inhemska tillverkare av chiputrustning ska Choi under ett möte ha sagt att paketet kan komma att inkludera statliga lånegarantier och inrättandet av en fond som finansieras av staten och privata aktörer.

När EU och USA tagit fram respektive rättsakt under parollen ”Chips Act” har Sydkorea gått i bräschen för att möta dessa, men även för att försöka bryta Taiwans och TSMC:s växande dominans. Under våren 2021 presenterades vad som närmast kan beskrivas som en nationell samling, där 153 sydkoreanska företag gjorde utfästelser om att investera 450 miljarder USD över de då kommande tio åren.

KällaReuters
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också