HemNyheterPolitikSydkorea tar fram vassare lagar mot industrispionage

Sydkorea tar fram vassare lagar mot industrispionage

Lagföring av försäljning av företagshemligheter till utlandet ska bli effektivare i halvledar- och bildpanelsbranscherna.

Sydkorea, som så sent som i juni meddelade att 77 personer häktats för industriespionage i 35 fall, meddelar nu att landet arbetar på skarpare straff och lagföringen av liknande fall. Uppgifterna kommer från Reuters, som noterar att oro uttryckts för att nuvarande lagstiftning inte var effektiv nog för att komma åt de som säljer inhemska företagshemligheter till utlandet.

Vem eller vilka som uttryckt oro är oklart, men utspelet från sydkoreanskt håll kommer i samband med att USA meddelat att bland annat Samsung och SK Hynix får förlängd dispens för att färdigställa projekt i Kina. Klart är fokus ligger på att effektivare lagföra spionage i sektorerna halvledare, men också inom bildskärmspaneler, där bolag likt LG utöver Samsung är verksamma.

De nuvarande sydkoreanska lagarna gör det möjligt för domstolar att döma fängelsestraff på över fem år, vilket är i linje med många andra länders lagstiftning, noterar Reuters. Vad som skiljer Sydkorea från många andra länder är istället att ett hårt straff utdelas i fall där teknikens omfattning har en ”betydande inverkan på nationell och ekonomisk säkerhet” i landet.

Resultatet av de högt ställda kraven är att 30 procent av de åtalade frikänns, och 54 procent får en villkorlig dom. De nya lagarna är också tänkta att tydliggöra vad som är godkänt i fall där till exempel utländska aktörer köper upp sydkoreanska bolag och väntas stå redo att röstas igenom av parlamentet under 2024 års inledning, meddelar landets industriministerium.

Inga detaljer gällande väntade effekter uppgavs heller – men målet är givetvis att förhindra att landets teknik och tillhörande industri säljs ut till högstbjudande. Likt Japan och landets exportförbud som till stor del riktades mot Kina nämns inte just Kina vid namn – men sannolikt är de kommande lagskärpningarna en eftergift till USA som fortsatt tillåter koreanska bolag expandera i mittens rike.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också