HemNyheterPolitikSydkoreas president vill se lägre skatter på inhemsk halvledarindustri

Sydkoreas president vill se lägre skatter på inhemsk halvledarindustri

Majoriteten i Sydkoreas nationalförsamling klubbade igenom K-Chips Act, vars skattelättnader är långt under presidentens önskemål.

Ekonomier världen över tar fram omfattande paket med statliga stöd och skattelättnader i syfte att främja inhemsk halvledarindustri, som idag domineras av Asien och då i synnerhet två länder – Taiwan och Sydkorea. Den senare har jämfört med Taiwan och TSMC i spetsen inte gjort mycket väsen av sig, men lagom till årsskiftet blåste det upp till debatt i Sydkorea.

Den 23 december klubbade landets nationalförsamling igenom K-Chips Act vars huvudkomponent är en skattereduktion till 8 procent för nybyggnationer eller expansion av fabriker för halvledare och andra teknikindustrier som anses nationalstrategiskt viktiga. Skattelättnaderna kan ses som ett sätt att behålla investeringar i landet, när paket som Chips Act i EU och Chips and Science Act i USA syftar till att locka bolag att förlägga nya fabriker i deras respektive regioner.

Skattereduktionen i K-Chips Act anses av många vara otillräcklig då nivån tidigare låg på 6 procent. En av de hårdaste kritikerna är Sydkoreas president Yoon Suk-yeol, vars parti People Power Party ville se en betydligt större skattereduktion om 20 procent. Det är dessutom en nivå som tidigare rekommenderats av en särskilt tillsatt expertkommitté, rapporterar Bloomberg.

The corporate tax cut to enhance the global competitiveness and expand investment of companies was not fully reflected as the opposition party hobbled the move with its majority of seats. […] I urge the finance ministry to actively consider measures to further expand tax support for national strategic industries such as semiconductors in discussions with related ministries.

– Yoon Suk-yeol, Sydkoreas president

I ett uttalande går Yoon Suk-yeol hårt åt oppositionen som han menar använt sin majoritet för att blockera ett mer ambitiöst paket utan hänsyn till företagens globala konkurrenskraft. Nu när lagt kort är lagt uppmanar han finansministeriet att ”aktivt överväga åtgärder” som syftar till att lätta skattetrycket för nationella strategiska industrier, där halvledare nämns specifikt.

Presidentens trångmål härrör i Sydkoreas valsystem, där president- och parlamentsval hålls med ett par års mellanrum. När Yoon Suk-yeol vann presidentvalet den 9 mars 2022 tillträdde han med ett parlament som vunnits av föregångaren Moon Jae-in, vars liberala Democratic Party of Korea trots 11 avhoppare har en betryggande majoritet om 169 av 300 platser. Det egna konservativa partiet People Power Party styr i minoritet med endast 115 ledamöter och nästa parlamentsval hålls först den 10 april 2024.

KällaBloomberg
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också