HemNyheterPolitikUSA drar in ytterligare exportlicenser till Huawei

USA drar in ytterligare exportlicenser till Huawei

Att Intel Core Ultra 9-processorer driver AI i bärbara Huawei-datorer retar upp amerikanska politiker och tvingar handelsdepartementet till åtgärder.

Det amerikanska handelsdepartementet har dragit in några av de exportlicenser för amerikanska bolag till Huawei som fortfarande varit giltiga, rapporterar Reuters. Draget kommer efter att Huawei under april månad lanserat sin första bärbara dator med AI-kapacitet, där processorer ur Intels produktserie Core Ultra 9 stått för AI-beräkningskraften. Detta är något som retat upp republikanska politiker i USA.

Där republikanerna i fråga menar att handelsdepartementet gett grönt ljus för export av amerikansk teknik till Huawei och Kina är sanningen istället den att Intel sedan 2020 varit befriat från exportförbud till Huawei. Bland annat ärkerivalen AMD, vars produkter är licensbelagda gällande Kina, har argumenterat att Intels särställning är orättvis – något bland annat den republikanska senatorn Marco Rubio hållit med om så sent som i mars månad.

Rubio och andra republikaner namnges inte som en specifik anledning till att bland annat Intel nu förvägras möjligheten att exportera produkter till Kina. Istället uppges anledningen vara en utvärdering av amerikanska exportpolicyer gentemot Kina och Huawei, som ska ha rekommenderat att ytterligare sanktioner ska införas mot bolaget. Under de nya restriktionerna väntas bland annat Intels försäljning till Kina strypas.

We are not commenting on any specific licenses, but we can confirm that we have revoked certain licenses for exports to Huawei.

– USA:s handelsdepartement

I sedvanlig politisk ordning nämns inga specifika bolag på amerikansk mark, men handelsdepartementet bekräftar att det gäller ”specifika licenser för export till Huawei” – i plural. Hit väntas inte bara Intel räknas, men också sannolikt Qualcomm där den senare är leverantör av systemkretsar till utvalda modellserier av Huaweis mobiltelefoner.

Ingen av de berörda parterna hade sent under tisdagen svensk tid kommenterat ämnet, enligt Reuters – men det är sannolikt blott en tidsfråga innan större växlar börjar dras i ämnet.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också