HemNyheterPolitikUSA förbjuder än fler teknikrelaterade investeringar i Kina

USA förbjuder än fler teknikrelaterade investeringar i Kina

Biden-administrationen tillskansar sig allt större insyn i amerikanska teknikbolags affärer med Kina.

USA:s president Joe Biden har undertecknat ett dekret som kommer förbjuda amerikanska investeringar i tekniksektorn i Kina med väntad start år 2024, rapporterar Reuters. Det nya draget kommer efter en lång rad halvledarrelaterade embargon, där bland annat den amerikanska minnestillverkaren Micron praktiskt taget uteslutits ur Kina efter att USA förbjudit försäljning av snart sagt all avancerad litografiutrustning till landet.

I korta drag innebär det nya dekretet att den amerikanska staten i praktiken bannlyser nya investeringar inom ”känslig teknik” i Kina, och andra nya teknikrelaterade investeringar i Kina blir anmälningspliktiga till USA:s finansdepartement. På listan över ”känslig teknik” står halvledare, mikroelektronik, ”quantum information technologies” samt ”vissa” system för artificiell intelligens (AI).

Likt tidigare amerikanska handelssalvor riktade mot Kina uppges anledningen vara att förhindra att amerikanskt kapital, teknik och expertis hamnar i teknik som kan ”stödja moderniseringen av Kinas militär och undergräva amerikansk nationell säkerhet”. Exakta detaljer om vad som är strikt förbjudet och vad som är anmälningspliktigt framgick inte vid avslöjandet – men endast framtida investeringar omfattas, inte redan påbörjade.

Sannolikt är också att passiva investeringar eller värdepapper inte omfattas, och att det blir det amerikanska politiska styret som avgör vilken typ av AI-teknik som kan brukas i militära syften. Sedan tidigare restriktioner säljer marknadsledaren Nvidia nedskalade varianter av bolagets AI-kretsar A100 och H100 under namnen A800 och H800 – men bolaget rapporterades nyligen gå samman med Intel och Qualcomm för att ta upp saken med just Biden-regeringen.

Exakt vad de nya restriktionerna omfattar i detalj lär tillkännages tids nog, men de amerikanska teknikjättarna med tung exponering mot Kina, med just Nvidia, Intel och Qualcomm i spetsen, lär inte välkomna allt hårdare åtdragna tumskruvar.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också