HemPressmeddelandenVärldens första nanorena vatten för halvledarindustrin prisas

Världens första nanorena vatten för halvledarindustrin prisas

Startupen NSS Water Enhancement Technology ska hjälpa halvledarindustrin att kunna tillverka nästa generations halvledare. Nu hyllas innovationen och grundaren Björn Holmström är en av tio nytänkande entreprenörer som tilldelas ÅForsk prestigefyllda stipendium på 200 000 kronor.

– Jag är otroligt glad och stolt! Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att en rocker från Bengtsfors skulle få ta del av något sådant här fint, säger Björn Holmström.

NSS Water Enhancement Technology (NNS Wet) har utvecklat en process för att kunna producera världens första nanorena vatten (NPW) för hightechindustrier, helt fritt från partiklar över 10 nanometer. En nanometer motsvarar en miljarddels meter.

Kan medföra stora vinster för halvledarindustrin
Vid tillverkningen av halvledare (som finns i all elektronisk utrustning) kan Björns innovation medföra flera stora vinster. Inte minst för miljön.

– Halvledarindustrin använder stora mängder vatten i sin produktion. Är vattnet inte tillräckligt rent riskerar man att förstöra de komponenter som tillverkas. Stora fabriker kan använda lika mycket vatten under ett år som en medelstor svensk stad! Man tillsätter också kemikalier i vattnet vilket innebär att det inte går att släppa tillbaka det ut i naturen. För nästa generation halvledare behövs nästa generation vatten.

Med hjälp av NSS WET kan stora halvledartillverkare säkra kvalitén på vattnet som används i produktion ner på en nivå som tidigare inte varit möjlig.

NSS Water Enhancement Technology grundades 2020 och Björn har tillsammans med sitt team vidareutvecklat idén hos inkubatorn vid Innovatum Science Park i Trollhättan sedan våren 2021. 

Om Åforsk entreprenörskapsstipendium
Stipendiet innebär att entreprenörerna tilldelas 200 000 kronor vardera. En summa som syftar till att stötta entreprenörerna i att förverkliga deras affärsidéer. För att få ta del av stipendiet krävs att man driver spännande och nytänkande företag som utvecklats inom det akademinära innovationsekosystemet som inkubatorer, science parks eller innovationskontor vid högskolor och universitet. Tekniken och tjänsterna som ligger till grund för de 10 utsedda entreprenörernas idéer har alla förankring inom forskning och utveckling med hög innovationshöjd. Stipendiet delas ut i samarbete mellan SISP (Swedish Incubators & Science parks) och Åforsk. Mer info och hela listan hittar du här.


Pressmeddelanden
Pressmeddelandenhttps://semi14.se
Semi14 välkomnar och publicerar pressmeddelanden relevanta för de områden vi bevakar. Pressmeddelanden kureras och redigeras vid behov.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också