HemArtiklarReportageAMD Ryzen 7000 – först med arkitekturen Zen 4 på 5 nanometer

AMD Ryzen 7000 – först med arkitekturen Zen 4 på 5 nanometer

Semi14 levererar en lång genomgång av nyheterna i Ryzen 7000, vars tekniker lägger grund för bland annat kommande serverplattformar.

Det är snart två år sedan AMD lanserade Ryzen 5000-serien, vilken markerade startskottet för arkitekturen Zen 3 som sedermera letat sig in i både bärbara datorer och servermarknaden. Mycket har hänt på marknaden sedan dess och då inte minst från den ständiga ärkerivalen Intel, som efter mycket vånda lyckas få till tillverkning på tekniken Intel 7 (tidigare 10 nanometer) med tillhörande processorer.

AMD:s framgångar har byggt på Intels misslyckanden, men nu är det alltså ändring på den saken. Intel må inte ligga på samma nivå som AMD sett till energieffektivitetet, men har med arkitekturen Golden Cove ledartröjan sett till prestanda per kärna. Genom en hybriddesign med små energieffektiva kärnor, Gracemont, är Intel på konsumentsidan även ikapp och ofta förbi AMD:s Ryzen 5000-serie även i flertrådade scenarion.

AMD:s CEO Dr. Lisa Su demonstrerar nya Ryzen 7000

Häromveckan lanserade AMD Ryzen 7000 kodnamn ”Raphael” med vilken de med besked knep Intels förstaplacering. Det här är det första steget med arkitekturen Zen 4 tillverkad på 5 nanometer (N5) från TSMC och inom kort väntas lanseringen av Epyc ”Genoa” med 96 kärnor, som under 2023 års första hälft får sällskap av bland annat ”Bergamo” med 128 kärnor.

Arkitekturen Zen 4 markerar även startskottet för AMD:s övergång till den nya sockeln AM5, som introducerar stöd för minnesstandarden DDR5 och kommunikationsbussen PCI Express 5.0. Här bjuder vi på en genomgång av det första steget, som lägger grund för bolagets processorer de kommande åren.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också